TRI GODINE od odlaska Panonskog mornara


Danas se navršavaju tri godine od smrti legendarnog kantautora Đorđa Balaševića.

Balašević je preminuo 19. veljače 2021. godine u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu od posljedica covida-19.

Panonski mornar počeo je pisati pjesme još u osnovnoj školi, a sanjao je kako će postati nogometaš.

Odrastao je u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića, gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije volio matematiku, fiziku i kemiju, ali je uspio maturirati kao izvanredni učenik i položio je prijemni ispit za studij geografije.

Godine 1977. pristupa grupi Žetva, s kojom iste godine snima hit pjesmu U razdeljak te ljubim, bio je i u grupi Rani mraz, s kojom je nastupio na festivalu u Opatiji s pjesmom Prva ljubav. Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima do danas.

Na festivalu u Splitu 1979. godine, Balašević je osvojio prvu nagradu s pjesmom Panonski mornar čiji naslov ga je pratio do kraja života.

Tijekom 1980. godine služio je JNA u Zagrebu i Požarevcu, gdje je snimio TV seriju Vojnici, a krajem godine izašao je album Odlazi cirkus – posljednji album grupe Rani mraz s hitovima Priča o Vasi Ladačkom i Život je more.

Početkom 1982. godine počinje solo-karijeru albumom Pub, s kojim postiže zapažen uspjeh.

U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumačio je zapaženu ulogu brijača Šace.

Slijedi ploča pod nazivom Celovečernji d Kid snimljena 1983. godine, a melodija naslovne pjesme koja je snimljena i na engleskom jeziku inspirirana je folklorom Meksika.

U travnju 1985. godine snimio je izuzetno zapažen album 003. Sa sljedećim albumom Bezdan, na kojomu je i legendarna pjesma Ne lomite mi bagrenje, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovita studijska i koncertna podrška, dok sljedeći album Panta rei ostaje upamćen po baladi Jednom. Naredna ploča Tri posleratna druga, koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i bilježi veliki uspjeh, a na ovoj ploči je jedna od najljepših balada koje je Balašević snimio – D-mol.

U vrijeme početka ratnih zbivanja u bivšoj SFRJ 1991. godine, na tržište izlazi album Marim j, koji ostaje upamćen po pjesmama Nevernik, Divlji badem, Ringišpil…

Tijekom ratnih godina povukao se iz javnosti. Krajem 1993. godine snima album Jedan od onih života koji izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirirane ratnim tragedijama, dok nakon malo duže pauze 1996. godine objavljuje album pod nazivom Naposletku.

Nove pjesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima, uz gudače “svetog Đorđa”.

Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposljednji album Jedan od onih života. Roman dobiva izuzetno dobre kritike.

Godine 2000. Balašević objavljuje politički album pod naslovom Devedesete, na kojem je ostala zabilježena pjesma Živeti slobodno, koja je predstavljala himnu tadašnjih “petooktobarskih” promjena u Srbiji, u kojima je i Balašević aktivno sudjelovao.

Krajem 2001. godine snima album Dnevnik starog momka koji je posvetio svojoj supruzi Olji i na kojem svaka od 12 pjesama nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma – Olja je najbolja.

Balašević 2004. godine snima izuzetno dobar album čije je ime hommage njegovoj prvoj grupi – Rani mraz.

Bio je oženjen Oliverom i imao kćeri Jovanu i Jelenu te sina Aleksu.

NAJNOVIJE