EKSKLUZIVNI LONDON Tajni pub u 900-godina starom dvorcu rezerviran samo za pozvane goste

900 godina star dvorac “Tower of London” najpopularnija je povijesna atrakcija Ujedinjenog Kraljevstva, s više od 3 milijuna posjetitelja koji ulaze kroz njena vrata kako bi istražili drevne hodnike, vidjeli kraljevske dragulje i susreli se s legendarnim vranama te posebno odjevenim čuvarima “Beefeater” “Yeoman Wraders”.

No, postoji jedna tajna koju oni ne mogu vidjeti – najekskluzivniji pub u Londonu.

Na prvi pogled, The Keys izgleda kao bilo koji drugi voljeni britanski pub, s kožnim klupama, pravokutnim drvenim stolovima i ukrašenim tepihom. Ali njegova dekoracija ima jedinstvene kraljevske elemente, uključujući ceremonijalnu sjekiru iz 16. stoljeća i vitrine s uniformama Yeoman Wardera. Pub vode 35 čuvara imena “Yeoman Warders”, koji dobivaju nadimak “Beefeater” prema tradicionalnoj dnevnoj porciji mesa koju su dobivali. Samo oni i njihovi pozvani gosti imaju dozvolu za ulazak.

Alasdair Skene/CNN

Sa smještajem za stalne čuvare i njihove obitelji, uredom liječnika i kapelom, Dvorac može djelovati poput sela za one koji žive tamo. I kao svako ponosno selo, pub je važan dio zajednice – mjesto na koje mogu ići proslaviti posebne prigode ili se opustiti nakon napornog dana, piše CNN.

Od narednika do tamničara “To je tu kao središnje mjesto zajednice, ali također ga koristimo kao sredstvo za prikupljanje novca za dobrotvorne svrhe tako što ugostimo grupe kolega i prijatelja”, kaže Robin Fuller, šef Yeoman čuvara.

Izvorno iz sjeverozapadnog Londona, Fuller se pridružio čuvarima Yeoman 2011. godine nakon 34 godine služenja u Kraljevskoj mornarici. “Poslao sam životopis Dvorcu i srećom dobio odgovor”, kaže. “Nakon drugog intervjua odabran sam da postanem 393. Yeoman čuvar od 1827. godine.” Tijekom 13 godina, Fuller je napredovao od Yeoman Wardera do narednika, do tamničara (povijesni izraz za osobu koja je odgovorna za zatvor i druga na dužnosti u Yeoman tijelu) i naposljetku do šefa.

Alasdair Skene/CNN

Prema Fulleru, voljeni dio puba su ekskluzivna pića. Osnastavljeni od strane britanske pivovare Marston’s, dugogodišnji sporazum znači da pub smije ponovno tržišno označavati njihova pića imenima poput Beefeater Bitter, Treason i Yeoman 1485, što se odnosi na godinu osnutka Yeoman Wardera.

Nekada su bili odgovorni za čuvanje dvorca, uključujući krunske dragulje i nadziranje zatvorenika, današnji čuvari veći dio vremena provode s entuzijastičnim turistima pozirajući za fotografije.

“Naša moderna uloga uključuje dobrodošlicu posjetiteljima dvorca, vođenje poznatih tura Yeoman čuvara te dijeljenje legendi i činjenica iz povijesti ove čuvene tvrđave s onima koji se odluče ući”, kaže Towell.

Alasdair Skene/CNN

NAJNOVIJE