ESKALACIJA Nove rakete ispaljene na Izrael, humanitarne organizacije šalju pomoć u Gazu

Srijeda navečer donijela je novi val raketnih napada iz Pojasa Gaze na središnji Izrael, što je jasno vidljivo iz grada Ashkelona. U posljednjem satu, sirene za zračni napad odjekivale su diljem zemlje, a sustav protuzračne obrane bio je u punom pogonu. Na društvenim mrežama pojavile su se snimke posljedica udara rakete, ili njezinog dijela, u zgradu u Petah Tikvi, u blizini Tel Aviva. Izraelske hitne službe izvijestile su da zasad nema prijavljenih ozljeda. Hamas, koji od 7. listopada intenzivno raketira Izrael, preuzeo je odgovornost za ovaj najnoviji napad, javlja BBC.

Humanitarna pomoć stiže u Gazu, Izrael sprječava unos goriva

Palestinska podružnica Crvenog polumjeseca izjavila je da je danas 12 kamiona prešlo iz Egipta u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah. Kamioni su u Pojas Gaze donijeli vodu, hranu i medicinsku opskrbu. Međutim, gorivo, koje je od ključne važnosti, nije dopremljeno jer Izrael sprječava humanitarne organizacije u unosu istoga. Od 21. listopada, ukupno 74 kamiona s humanitarnom pomoći uspjelo je ući u Gazu. Thomas White, direktor UNRWA-e, ranije ovog tjedna izjavio je za BBC da je prije eskalacije nasilja više od 450 kamiona dnevno unosilo potrepštine u Gazu.

Obitelji na Zapadnoj obali u strahu za svoje najmilije u Gazi

Sanaa Al-Araj i njezina 18-godišnja kći Karmel iz svojeg doma u Ramallahu, koji se nalazi 83 kilometra sjeveroistok od Gaze, neprestano prate vijesti o sukobima. Barem jednom dnevno pokušavaju stupiti u kontakt s rođakinjom Hadeel Abu Hassanen, koja živi u Gazi sa svojom obitelji. “Prošla noć bila je izuzetno teška. Bombardiranje je bilo vrlo blizu našeg doma”, rekla im je Hadeel tijekom telefonskog razgovora. Sanaa je posebno zabrinuta za svojeg rođaka Mohammeda, koji je paraliziran zbog izraelskog zračnog udara, a njegova supruga očekuje porod u svakom trenutku. Nažalost, ona nije u mogućnosti pristupiti potrebnoj medicinskoj skrbi”.

NAJNOVIJE