Europa ne vjeruje Srbiji u točnost izbornih rezultata, traže međunarodnu istragu – “Jasno da su izbori ukradeni”

AutorHina

Europzastupnici su u u srijedu navečer u Europskom parlamentu zatražili međunarodnu istragu o “izbornoj prijevari u Srbiji”, a dio njih pozvao je države članice Europske unije da ne prihvate rezultate izbora dok se ta istraga ne okonča.

Prijevremeni parlamentarni i djelomično lokalni izbori, uključujući i za Beograd, održani su 17. prosinca, a državno izborno povjerenstvo proglasilo je pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke predsjednika Aleksandra Vučića.

Oporbena koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” je, govoreći o brojnim nepravilnostima, optužila vladajuće da su izbori pokradeni, prvenstveno u Beogradu. Na brojne nepravilnosti i izborni inženjering ukazali su i međunarodni promatrači, čije se cjelovito izvješće očekuje u narednim tjednima.

Nema demokracije bez fer i slobodnih izbora“, poručio je tijekom večerašnje rasprave u EP-u zastupnik zelenih Thomas Waitz, ocijenivši da to nije bio slučaj s prosinačkim izborima u Srbiji, prenijeli su večeras beogradski mediji iz Strasbourga.

Njegova stranačka kolegica Viola Von Cramon naglasila je da je bila promatrač na brojnim izborima, ali da u 20 godina nije svjedočila takvoj situaciji kakva je bila u Srbiji tijekom prosinca.

Spominjući masovne migracije birača SNS u Beograd, kao i dovođenje ljudi iz Republike Srpske, Von Cramon je konstatirala kako je jasno da su izbori ukradeni, a da je postizborna situacija u Srbiji takva da je potrebna međunarodna istraga.

Govoreći o izborima u Beogradu, ona je naglasila da bi oporba pobijedila da izbori nisu pokradeni, te da se oporbi onemogućava da Ustavnom sudu Srbije podnese zahtjeve za njihovim poništenjem.

Von Cramon je ocijenila da je i međupartijski dijalog instrument za medijaciju između vlasti i oporbe, te da je EP u toj situaciji kredibilan partner za obje strane.

Slovenski socijaldemokratski zastupnik Matjaž Nemec poručio je da ne može zamisliti budućnost EU-a bez Srbije i njezinih građana kao ravnopravnih članova, ali strahuje da članstvo u EU “možda nije iskren, strateški i krajnji cilj srpskog vodstva“. 

AutorHina

NAJNOVIJE