EUROPSKA UNIJA UVODI NOVA PRAVILA ZA BALKAN Etias-ključ kontrole i sigurnosti

AutorN1

Europski sustav putnih informacija i odobrenja (ETIAS) primenjivati će se od 2025. godine kada će svi putnici bez putovnice zemalja Europske unije morati dobiti dozvolu za ulazak u zemlje EU ili zemlje Šengena.

ETIAS obuhvata elektronski sustav preko kog će se građani prijavljivati za putovanja najkasnije 96 sati prije polaska, podseća Danas.

Formular su u obavezi da popune svi podnositelji zahtjeva od 18 do 70 godina, a u aplikaciju je potrebno unijeti: podatke iz biometrijske putivnice, digitalnu fotografiju, kao i odgovore koji podrazumjevaju informacije u vezi sa državom u koju se putuje, pitanja o zdravstvenom stanju, boravka u zemljama sukoba, prethodnim imigracijskim putovanjima, kao i o kriminalnom dosijeu i upotrebi narkotika.

Kako sustav ETIAS funkcionira?

Prijava za ETIAS naplaćivati će se sedam eura, a za maloljetna lica i osobe starije od sedamdeset godina biti će besplatna.

Sustav je urađen tako da veliki broj zahjteva obrađuje istovremeno i automatski uz korištenje elektronskih baza podataka.

Zahtjeve će sustav obrađivati na osnovu tri kriterija, provjeravati će se je li se identitet podnositelja poklapa sa putovnicom, potom je li se podaci u putovnici poklapaju sa ostalim podacima i je li je putovnica ispravana, kao i je li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka Europske unije.

ETIAS neće zahtevati podatke o vakcinaciji ili hospitalizaciji zbog virusa covid-19. Putna dozvola ne mora biti ovjerena nakon odobrenja.

Kada sustav ustanovi da podaci odgovaraju kriterijima, izdaje se odobrenje koje važi tri godine i tijekom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen.

Sa ETIAS dozvolom, makedonski državljani će moći boraviti u EU najviše 90 dana u razdoblju od šest meseci.

Da li možete biti odbijeni?

Za razliku od sadašnjeg modela, gdje građani Makedonije i drugih balkanskih zemalja, osim Kosova, uglavnom mogu slobodno prelaziti granice članica EU, po ETIAS modelu će morati čekati odgovor zemlje u koju žele putovati, a koji može biti i negativan, prenosi Demostat.

Primjena ovog sustava odlagana je nekoliko puta , a konačna primjena realizirati će se, kako iz Brisela poručuju, iz sigurnosnih razloga zbog povećane stope terorizma i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvo ograničavanje stanovnika Balkana.

Države koje podležu ETIAS sustavu:

Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Severna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

AutorN1

NAJNOVIJE