Evo recepta za najukusniju sarmu ikad

Sarma je popularno jelo u mnogim istočnoeuropskim zemljama, a posebno je omiljena u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, te u Makedoniji. Ovo je jedno klasično jelo koje se često priprema za vrijeme blagdana i posebnih prigoda. Evo kako možete napraviti najbolju sarmu:

Sastojci:
20-30 listova kiselog kupusa
500g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i govedine)
1 veća glavica luka
2 režnja češnjaka
100g riže
Sol, papar, crvena paprika (slatka ili ljuta, po želji)
Malo ulja za prženje
200g suhog mesa (suha slanina, kobasica ili šunka)
2-3 lovorova lista
500ml temeljca (pileći ili goveđi)

Upute:
Priprema lista: Ako su listovi kiselog kupusa preveliki ili previše kiseli, možete ih prepoloviti i isprati pod mlazom hladne vode.

Priprema nadjeva:

Na malo ulja popržite sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite još minutu. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne postane smeđe. Posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i dobro promiješajte. Dodajte opranu rižu i nastavite pržiti još 2-3 minute.

Slaganje sarme:

Na svaki list stavite žlicu nadjeva i zamotajte kao malu rolnicu, pri čemu pazite da dobro zatvorite krajeve.

Složite sarmu u lonac:

Na dno lonca stavite nekoliko listova kupusa, a zatim složite sarme jednu do druge. Između redova sarme stavite komadiće suhog mesa, a sve prelijte sa temeljcem tako da sarme budu prekrivene.

Kuhanje:

Dodajte lovorove listove, pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata. Povremeno provjeravajte i po potrebi dodajte još temeljca.

Posluživanje:

Sarma je najbolja kada odstoji nekoliko sati, a možete je poslužiti s pire krumpirom ili nekim drugim prilogom po želji.


Dobar tek!

NAJNOVIJE