Evo što je zadnje rekao Benedikt, i koje mu mjesto uvijek bilo odraz sjaja samog Stvoritelja

Vjernici od ponedjeljka ujutro mogu odavati počast papi emeritusu Benediktu XVI. čije je tijelo položeno u bazilici svetog Petra.

Vrata bazilike u ponedjeljak će biti otvorena za javnost od 9 do 19 sati, a u utorak i srijedu od 7 do 19 sati. Ulaz je slobodan i ne zahtijeva rezervaciju ulaznica, objavio je Vatikan.

Tijelo pape u miru prevezeno je u zoru u Baziliku sv. Petra, najveću katoličku crkvu na svijetu koja može primiti desetke tisuća vjernika.

Remekdjelo arhitekture, spoj renesanse i baroka, bazilika je završena 1626. i jedno je od najsvetijih mjesta kršćanstva jer je u njoj i grobnica sv. Petra, prvog biskupa Rima kojega su naslijedili drugi pape.

Papa u miru Benedikt XVI. umro je u subotu ujutro u dobi od 95 godina nakon što je Vatikan u srijedu objavio da mu se zdravlje pogoršalo, a papa Franjo pozvao katolike da mole za njega.

“Gospodine, volim te”, bile su posljednje riječi Benedikta XVI., izgovorene na talijanskom jeziku u prisutnosti medicinske sestre uoči smrti, rekao je njegov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein.

Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

Papa u miru Benedikt XVI. zatražio je “oprost” od svih koje je “povrijedio”, u svojoj duhovnoj oporuci koju je sastavio 2006., a objavljen je u subotu navečer.

“Sve koje sam na ovaj ili na onaj način povrijedio, od sveg srca molim da mi oproste”, napisao je Joseph Ratzinger, papa od 2005. do 2013., u tekstu s nadnevkom 29. kolovoza 2006., što ga je u subotu navečer objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Bivši papa koji je početkom 2022. bio na meti kritike zbog njegova postupanja u slučaju pedofilije u Njemačkoj dok je bio muenchenski nadbiskup (1977.-1982.), još je tada zatražio “oprost” rekavši da nikad nije prikrivao zlostavljanje.

“Molim da naša zemlja ostane zemlja vjere i molim vas, dragi moji sunarodnjaci: nemojte se udaljiti od vjere”, napisao je 265. papa koji je iznenadio svijet odrekavši se službe i povukavši se u samostan, gdje je proveo gotovo deset godina.

“Budite postojani u vjeri! Ne dopustite da vas smetu!”, upozoravao je.

Benedikt XVI. koji je pripadao konzervativnom krilu Katoličke Crkve distancirao se, čini se, od nekih znanstvenih postignuća.

Ujedno je zahvalio Bogu na svojim roditeljima, sestri i bratu te na “brojnim prijateljima, suradnicima, profesorima i učenicima” koji su tijekom života bili uz njega.

“Želim zahvaliti Gospodinu na mojoj lijepoj domovini podno Alpa. Na Bavarskoj, u kojoj sam uvijek vidio odraz sjaja samog Stvoritelja”, dodao je.

“I na kraju, zahvaljujem Bogu na svim divotama koje sam mogao iskusiti u svakoj etapi mog putovanja, napose u Rimu i u Italiji koja je postala moja druga domovina”.

NAJNOVIJE