EVO ZAŠTO NAŠI MEDICINARI BJEŽE U EU 28-godišnja liječnica u Njemačkoj otkrila kolika joj je mjesečna plaća

Janina H., 28-godišnja liječnica je u jednoj berlinskoj bolnici i prima plaću u iznosu od 4.500 eura neto mjesečno.

“Financijski mi je bolje nego ikad ranije. Zahvalna sam na tome, kaže Janina, koja je na specijalističkom školovanju za kirurgiju i radi kao liječnica asistentica u jednoj berlinskoj klinici”, piše magazin Fenix.

Ne boji se budućnosti, mjesečno joj na račun sjedne 4.500 eura neto. Njezini bruto mjesečni prihodi iznose oko 5.000 eura, a dodaci za noćna i dežurstva znače da joj se plaća u svakom slučaju značajno povećava.

“To ponekad zna biti nešto manje od 4.500 eura ili malo više. To ovisi o broju smjena koje moram odraditi, objašnjava Janina H.

Obično je to osam do deset smjena mjesečno. Za polovicu ovih usluga mora biti prisutna u bolnici, a za drugu polovicu mora biti dostupna telefonom u hitnim slučajevima.

Janina kaže kako je u svom rekordnom mjesecu imala sedam smjena od 24 sata.

“Samo te smjene traju 168 sati, gotovo 40-satni tjedan. U bolnicama vlada “nehumani sustav”; radim daleko više nego što je zakonski dopušteno i rijetko imam vremena za pauzu za ručak. Navečer nikad ne završim posao na vrijeme. Nitko ne govori o tome. Nijedan liječnik ne želi ugroziti svoju obuku. U protivnom će nam nadređeni vrlo brzo unijeti sankcije primjerice prijetnjom da će nas jednostavno ukloniti iz operativnog plana. I onda ništa ne naučimo”, kaže Janina.

Ipak Janina H. je sretna što je financijski osigurana u ovim vremenima. “

“Olakšanje je kad ne moraš potrošiti svaki novčić. Ipak, živim skromno. Životni standard uvijek možete podići. Ali zašto ti treba sav taj luksuz, pita se.

Za svoj dvosobni stan (50 kvadrata) u Berlin-Mitteu mjesečno plaća 600 eura za grijanje plus struju (30 eura), 60 eura za fiksni priključak i mobitel te 30 eura za osiguranje. Namirnice i kozmetika koštaju je oko 160 eura mjesečno, a oko 150 eura mjesečno potroši na posjete restoranima.

“Rijetko idem kod frizera. Nikada nisam vidjela unutrašnjost salona za nokte. Nastojim izgledati što prirodnije i ne pristajem na društveno diktirano ludilo za ljepotom”, objašnjava ona.

No, s godišnjim odmorom ne škrtari, jer, kaže, želi vidjeti što više zemalja.

NAJNOVIJE