FADIL ZNA I ŠUKATI “Nikšiću ostavljam puno bolje stanje nego što je on meni”


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić napravio je paralelu između onoga što je zatekao kada je preuzeo ovu funkciju od SDP-ovog Nermina Nikšića te što će Nikšića, ako bude izabran za premijera, dočekati od njega u FBiH. Istakao je kako on Nikšiću “ostavlja puno bolje stanje nego što je on njemu ostavio”.

“Meni je vlada predana 2015. godine. Uradio sam sve analize i predočio javnosti da je to jedno razdoblje koje je bilo loše. Ne mora značiti da je to zato što je vodio Nikšić. U toj vladi sudjelovala je i SDA, ali faktori rasta su bili svega 1,37 milijuna za osam kvartala, a sada za 14 imamo 11 milijuna. Proračunski prihodi su pali za 270 milijuna, sada su narasli za 3,8 milijardi i naravno da je lakše mojoj vladi bilo servisirati socijalne potrebe nego Nikšiću. Izvoz je porastao, plaće… To je jedno drugo vrijeme. Mi smo sada realno za 50-60 posto u boljoj poziciji što se tiče BDP i raspoloživog novca, bolje nam stoji ekonomija, riješili smo neke reforme – financijskog sektora, socijalu, radno-pravno zakonodavstvo i znatno bi mu bolje stanje ostavio nego on meni. Ali to se radi o dva vremena i dvije vlade, ne osobno”, rekao je Novalić medijima.

Istaknuo je da su tada, 2015. godine, imali “potpuno nelikvidnu situaciju”, da su mirovine kasnile po mjesec-mjesec i po, a da danas imamo likvidnost.

“Vrlo je bitno da pravovremeno možete obavljati svoje obaveze”, rekao je Novalić kazavši da će i u narednom razdoblju BDP rasti dodavši: “Predstoji pozitivno razdoblje u ekonomskom, a i socijalnom smislu”.

Na pitanje bi li pristao na još jedan mandat, odgovorio je: “Ja sam već sada premijer i ne težim da budem više”.

Podsjetio je kako 2015. godine “nije imao želju da bude premijer”.

“Radio sam u dogovoru s međunarodnom zajednicom i SDA strukturirani ekonomsko-socijalni program koji je dominanto pretočen i reformsku agendu i obje strane rekle da ga provedem. Ja sam bio u drugom svijetu. Biću koristan ma šta bila moja zadaća”, poručio je Novalić.

NAJNOVIJE