FILMSKA PRIČA Zašto je Sarajka Kristina pobjegla iz grada na planinu u Srbiji bez struje i vode, i čini se da to nije greška

Danijel Dane Biorac, prije 6 godina popeo se na Goliju i tu ostao. Rođen je u Novom Pazaru gde je završio i osnovnu i srednju školu. Bio je odličan učenik i roditelji su htjeli da ide na fakultet, ali on to nije želio.

“Ne zna delija šta je Golija”, nije to samo velika planina bogata bukovom šumom na koju zimi odlaziš samo ako moraš, a silaziš samo ako si hrabar.

“Ovo je šesta godina kako sam prezimio ovdje, i kako nisam silazio u selo. Imao sam 15-ak godina kad sam došao ovdje, kad sam izašao iz škole sve sam datume pozaboravljao. Ovdje to nama ne treba ništa, ni datum, ni dan, ni mjesec, ništa. Gledamo u nebo, prema Bogu i kakvo je nebo i to ti je nama jedino, sat nam ne treba. Živim od stoke i planine. Ljeti živimo lijepo, možeš da obrneš paru, bereš šipurak, kleku, pečurku, borovnicu, drvo siječeš, prodaš stoku. Zimi nikako. Pred kraj zime je najgore. Kupimo prije zime namirnica šta nam treba za šest mjeseci i više ne silazimo”, kaže Dane.

“Imam solarni panel da napunim telefon i sijalicu. Jesenas su mi donijeli agregat pa smo ubacili televizor, evo 2022. godina je sad. U Beograd je možda kod vas stigao pre 100 godina, a kod mene uoči Božića ove godine, televizor je prvi put zasjajio. Kod nas ako hoćeš da piješ vodu, onda donesi. Ako hoćeš da se ugriješ isjeci drva pa unesi u sobu, ako hoćeš kruha da jedeš, umijesi. Nema kod nas kao kod vas iziđeš u grad da jedeš, te u ćevabdžinicu, ima sad sam video nose na adresu kućnu. Vidim na televizoru onog sa biciklom nosi hranu, kod nas ako bi ga čekao, točno bi umro od gladi”, rekao je Dane.

Njemu novac nije nikakvo bogastvo, već sreća, zdravlje. “S parama kontakt nemam, ovdje čim se uzme novac odmah se potroši. Ne prolaze meni svaki dan pare kroz ruku, ja to jednom mjesečno kad nešto prodam, onda potrošim, ne brojim svaki dan pare, kao u gradu po cijeli dan se hvataju za novčanik”, rekao je Dane, koji na Goliji ne živi sam. Kristina ima 19 godina, u rodnom Sarajevu vidjela je emisiju o Danetu. Svidio joj se delija i došla je usred zime. Početak ljubavne priče gorštaka i djevojke iz grada bila je i više nego zanimljiva.

“Vidjela sam ga u emisiji, svidio mi se. Čestitala sam mu što vodi takav život, rekla sam mu da bih došla kod njega. Privuklo me to što je ozbiljan, hoće obitelj, brak i nije neki nezreo”, rekla je Kristina. Ona je krenula iz Sarajeva 29. studenog, dok roditelji nisu znali gdje ide, pa je morala da pobjegne.

“Jedva sam čekala do dođem, nisam hoće li me stvarno čekati na stanici. Razmišljala sam o tome da ću doći u drugu državu, a da njega neće biti, biću izgubljena. Čuli smo se preko telefona tijekom puta, ali još nisam bila sigurna da će me čekati”, dodala je Kristina.

“Tražio sam goveda, ne mogu da ih nađem, a ja treba da idem za Pazar. Kakva goveda, magla, ja samo gledam u telefon, poruku da pišem. Ali ugasio mi se telefon i ja ne znam hoće li doći. Odem, pusti goveda, dođem da napunim telefon. Cijelu noć nisam oka sklopio, nemam ja mira, snijeg napadao i ja upalim traktor i samo da idem. Mogao bih pješke da stignem za četiri sata, ali nemam mira kod kuće. Isto kao što ona nije vjerovala, tako nisam ni ja vjerovao da će ona da dođe. Sretosmo se mi, meni sve nepoznato. Video sam ja po gradovima, ljube se i njuše, ništa ih nije sramota. Ali za nas gorštake to nije tako, mi odvedemo ženu u krevet pa se tamo to čini, sramota pred drugim ljudima. Svi me u Pazaru znaju, ja se pitah s njom i izljubih ka’ otac da joj umro, pa kad zađosmo za zgradu, ja je poljubih, pred narodom ne smije se to”, iskren je Dane. Tri dana je provela kod njega, a onda su otišli kod njezinih roditelja da se upoznaju. Dane je tada prvi put napustio Srbiju. Svojom pričom i pojavom osvojio je i njezine roditelje. Prihvatili su zeta i pustili ih u miru. Kristina je trudna i sada čekaju bebu.

“Malo me jedino strah jer je prvo dijete, hoće li sve biti u redu, daleko je od doktora i grada, ako se razboli, ne mogu da idem odavde. Sramota je da nema puta i struje za to dijete, kao što smo se rađali mi i stari, ali je bilo drugo vreme i drugačije se živjelo, a sad je sramota”, kaže ona.

Oni koji treba da obećaju, obećali su struju, sad postoji rok od šest mjeseci da se to i ispuni, da imaju frižider, toplu vodu u bojleru i da televizor gledaju bez agregata.

NAJNOVIJE