GODIŠNJICA SMRTI Princeza od Walesa poginula je na današnji dan

Diana, princeza od Walesa (rođena Diana Frances Spencer; Norfolk, 1. srpnja 1961. – Pariz, 31. kolovoza 1997.), bila je članica britanske kraljevske obitelji.

Bila je prva supruga Charlesa, princa od Walesa – britanskog prijestolonasljednika – i majka princa Williama i princa Harryja.

Dianin aktivizam i glamur učinili su je međunarodnom ikonom. Često je bila kritizirana od strane javnosti, što je bilo uzrokovano njezinim burnim privatnim životom.

Diana je rođena u britanskom plemstvu i odrasla je u blizini kuće kraljevske obitelji u Sandringhamu, selu u blizini Norfolka. 1981. godine, dok je radila kao pomoćnica odgojiteljice u vrtiću, zaručila se za princa Charlesa, najstarijeg sina kraljice Elizabete II.

Njihovo vjenčanje održano je u Katedrali sv. Pavla 1981. godine i učinilo ju je princezom od Walesa. Imali su dva sina, Williama i Harryja, koji su tada bili drugi i treći u nizu nasljeđivanja britanskog prijestolja.

Dianin brak s Charlesom patio je zbog njihove nespojivosti i izvanbračnih veza. Razdvojili su se 1992., ubrzo nakon što je raspad njihove veze postao poznat javnosti. Njihove su bračne poteškoće sve češće objavljivane, a razveli su se 1996. godine.

Kao princeza od Walesa, Diana je preuzela određene kraljevske dužnosti u ime kraljice i predstavljala ju je na funkcijama diljem Commonwealtha. U medijima je proslavljena zbog nekonvencionalnog pristupa humanitarnom radu.

Njezin rad u početku je bio usmjeren na djecu i starije osobe, ali je kasnije postala poznata po svojoj uključenosti u dvije posebne kampanje, koje su uključivale prihvaćanje oboljelih od AIDS-a, te kampanju koju je promovirao Međunarodni crveni križ za uklanjanje nagaznih mina.

Princeza je u početku bila poznata po svojoj sramežljivosti, ali njena karizma i prijatnost privoljeli su je javnosti i pomogli njenoj reputaciji da preživi žestoki krah braka. Smatrana je vrlo fotogeničnom, bila je predvodnik mode 1980-ih i 1990-ih.

Dianina smrt u automobilskoj nesreći u Parizu izazvala je opsežnu javnu žalost i pozornost globalnih medija. Imala je dubok utjecaj na kraljevsku obitelj i britansko društvo.

NAJNOVIJE