GRUĐANINA TRESE SIPA Službeno vozilo granicu prešlo 265 puta, on je u njemu bio 258 puta

Službenici SIPA-e su, po nalogu Tužiteljstva BiH, iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH izuzeli evidencije o nazočnosti tajnika Igora Pejića na poslu, putne naloge za službeni automobil škoda superb i službena putovanja, te još niz dokumentacije…

Prema podacima EUROPOL-a, vozilo Škoda Superb je od 4. ožujka 2019. do 15. kolovoza 2022. prešlo granicu 265 puta, a od toga je u tom vozilu Pejić bio 258 puta, objavio je Žurnal.

Tužiteljstvo BiH trenutačno ispituje osnovanost navoda iz anonimne kaznene prijave koju su još prošle godine zaprimili protiv tajnika Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Igora Pejića, saznaje Žurnal. U toj prijavi, koja je proslijeđena i na adresu naše redakcije, stoji da je Pejić zloupotrijebio položaj na način da je službeni automobil koristio u privatne svrhe u vrijeme radnog vremena.

Službenim vozilom škoda superb, registarskih oznaka E30-T-533, skoro svaki tjedan je, navodno, bez putnih naloga putovao u Hrvatsku, gdje ima nekretnine. Često je izostajao sa posla, a da je pri tome dobivao punu plaću, stoji u istoj prijavi, a duže vremensko razdoblje je primao naknadu za odvojeni život iako je u to vrijeme boravio u Sarajevu, a ne u Grudama kako je navodio u izjavama.

Sud BiH je, na prijedlog Tužiteljstva BiH, u studenom prošle godine donio naredbu o privremenom izuzimanju dokumentacije iz Ministarstva prema kojoj su službenici SIPA izuzeli evidencije koje se odnose na Igora Pejića i to one o nazočnosti na poslu, putne naloge za službeno vozilo škoda superb i službena putovanja, te odluke o upućivanju Pejića na službeni put u inozemstvo.

U potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta, koju je Žurnal dobio na uvid, navodi se da je izuzet i pravilnik o načinu korištenju službenih vozila, odluke o raspodjeli korištenja službenih vozila, te ostala dokumentacija koja će tužiteljima biti od pomoći tijekom rada na ovom predmetu.

Saznajemo da je SIPA od EUROPOL-a dobila podatke o prelasku državne granice BiH za vozilo Škoda Superb, kao i podatke o vozačima i suputnicima. Iz tih podataka proizlazi da je ovo vozilo od 4. ožujka 2019. pa sve do 15. kolovoza 2022. godine prešlo 265 puta i da se u tom vozilu nalazio Pejić. Na taj način su, stoji u naredbi za privremeno oduzimanje predmeta, potvrđeni navodi iz prijave koji se odnose na prelazak granice.

Iz Tužiteljstva BiH su nam na naš upit samo kratko odgovorili da oni “zajedno sa SIPA-om provode mnoge operativne aktivnosti u prikupljanju dokaza u predmetima u kojima postupa”.

“Zbog interesa rada na predmetima nismo u mogućnosti iznositi detalje u javnost”, navode iz Tužiteljstva BiH.

NAJNOVIJE