HEROJ Ovo je muškarac koji je ubojici s Gradačca podvalio ćorke i spasio tko zna koliko života

Bivši logoraš Hasan Jašarević je heroj Gradačca: Masovni ubojica mu je uperio pištolj u glavu i tražio streljivo, Hasan mu je podvalio pet kutija “ćoraka”

Ubojica je prevaru shvatio kasno pa je zadnji metak ispalio u sebe. Pet kutija ćoraka pronađeno je pored njega!

“Sjedim ja na fotelji i kontam gdje ću u lov za vikend. Kad čujem neku škripu točkova ispred radnje. Crni BMW. I on pravo iz auta u moju radnju. Gol do pasa. Krvav. S pištoljem u ruci. Veli mi – svo streljivo 9 milimetara mi daj. Sekunde su to. Razmišljam šta ću i skontam – dat ću mu startnu municiju. Šest kutija sam mu dao. On to zgrabi i napolje. Jedna kutija mu ispade na izlazu. Krvava ostala”, priča Jašarević za Istraga.ba

Tako je, ukratko, svoj susret sa ubojicom Nerminom Sulejmanovićem opisao Hasan Jašarević iz Gradačca.

“Nastavit ću da ubijam”, govorio je u “liveu” Nermin Sulejmanović nakon što je u petak u Gradačcu ubio troje i ranio još troje.

Ali nastavak njegovog krvavog pohoda spriječio je Hasan Jašarević, sedamdesetsedmogodišnji prodavač u radnji “Ribo Lovac” u Gradačcu. On je ubojici podvalio “ćorke”. No, kada je ubojica to shvatio, bilo je već kasno. Pripadnici MUP-a TK su ga već bili opkolili pa je zadnji metak ispalio u svoju sljepoočnicu.

“Kad je upao u radnju nije me bilo strah. Ja sam logoraš. Bio sam u logoru u Šamcu i u logoru Batković. Nisu me jednom izvodili na strijeljanje. Vjerovatno je to iskustvo bilo presudno da mu podvalim streljivo”, kaže Jašarević u razgovoru za Istraga.ba.

Nermin Sulejmanović je, podsjećamo, u petak ujutro zatočio svoju nevjenčanu suprugu koja se prethodno, bježeći od porodičnog nasilja, sklonila kod rodbine. Prilikom otmice, Sulejmanović je prvo upucao tetka svoje supruge. Onda je, prenoseći uživo na društvenim mrežama, ubio svoju suprugu koju je prethodno brutalno pretukao. Nakon toga je u centru Gradačca ubio Denisa Cengiza, a malo zatim njegovog oca Ondera. Kad mu je nestalo streljiva otišao je u radnju Ribo Lovac u centru Gradačca.

“Moja unuka je bila ispred radnje. Prošao je pored nje i ušao u radnju. Uperio je pištolj u mene i tražio municiju”, prepričava Hasan Jašarević.

Kada je ubojica izašao, Hasan je zaključao radnju i otišao u stan iznad.

“Tek tada sam osjetio strah. Vidio sam da je unuka ok. Zaključao sam vrata od stana i napunio lovačku pušku sitnim streljivom. Bojao sam se da će se, kad shvati da sam mu podmetnuo streljivo, vratiti i ubiti me. Nisam znao koliko on ima metaka”.

No, ubojica se nije vraćao. Odvezao se nedaleko u jednu vikendicu nedaleko od grada. Tamo je snimio posljednje obraćanje. Kada ga je OSA locirala, specijalci MUP-a TK su krenuli u akciju i opkolili ga. Nermin Sulejmanović je, potom, pucao sebi u glavu. Policija je pored njega pronašla pet kutija startne municije.

NAJNOVIJE