HOĆE LI SE I DODIK UKLJUČITI? Napadnuti hrvatski svatovi, hrvatski veleposlanik uputio prosvjednu notu i ujeo vuk kenjca

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić uručio je danas ministarstvu vanjskih poslova te zemlje prosvjednu notu zbog nedavnog fizičkog napada na državljane Hrvatske i na simbole hrvatskog naroda u BiH, prenosi Index.

Kako je navedeno u priopćenju ministarstva vanjskih poslova BiH, prosvjednu notu veleposlanik Sabolić uručio je pomoćniku ministrice Frani Planiniću, a u njoj je iskazana zabrinutost zbog fizičkog napada uz prijetnju oružjem na pripadnike hrvatskog naroda u BiH, državljane Republike Hrvatske i simbole hrvatskog naroda u BiH, 30. listopada 2022. godine u mjestu Lončari na magistralnoj cesti Tuzla – Orašje, području entiteta Republika Srpska.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Planinić najavio je kako će prosvjedna nota biti upućena relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja i sankcioniranja počinitelja.

Prosvjedna nota odnosi se na izgred u kojemu su dvojica muškaraca srpske nacionalnosti automobilom zapriječila prolazak svadbenoj koloni u kojoj je bila istaknuta zastava hrvatskog naroda. Zastavu su oteli i polomili, a jednog od putnika iz kolone, koji se taj dan planirao oženiti, jedan od napadača udario je drškom pištolja po glavi i nanio mu ozljede.

Iz policijske postaje u mjestu Pelagićevo potvrdili su kako su zbog ovog incidenta identificirali i priveli dvojicu napadača protiv kojih su podnijeli kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda. Osobe iz svadbene kolone su kao napadače identificirale Cvijana Cvijanovića i Sinišu Stevanovića. Ovaj su napad osudili i iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koordinacije političkih stranaka u BiH.

“Govor mržnje, netrpeljivost i nasrtaji na hrvatske simbole u BiH, uključujući i RS, su apsolutno neprihvatljivi i trebaju biti primjereno kažnjeni”, navode iz HNS-a, zaključuje Index.

Nevladina organizacija zvana Hrvatski narodni sabor i njezini predstavnici za nedavnog prebrojavanja glasova u RS-u branili su boje Milorada Dodika, pa ostaje otvoreno pitanje hoće li se on osobno uključiti u ovaj slučaj, ili je ljubav prema Dodiku kao i do sada jednosmjerna ulica.

NAJNOVIJE