HODAJUĆA POUKA 53-godišnjak radi za manju plaću od socijale na koju ima pravo

Bernhard Weber-Rosa (53) radi iako bi imao više novca u džepu da je nezaposlen. Berlinčanin ustaje svaki dan u 3:30 ujutro i vozi dostavni kamion s košarama voća. Za svoj 30-satni radni tjedan zaradi 1.625 eura bruto, odnosno 1.235 eura neto, pišu njemački mediji.

Do listopada 2022. godine dvije je godine radio na turističkom brodu na Spreeu, no zbog smanjivanja kadra, oženjeni otac dvoje djece ostao je bez posla. Nakon otkaza, otišao je u Zavod za zapošljavanje. “Kada sam bio u Zavodu za zapošljavanje, odmah sam primijetio da to nije moj svijet.

Ljudi su depresivni. Svakodnevni život je tortura i za zaposlene i za nezaposlene, novi posao sam tražio isti dan”, kaže za njemačke medije.

Novi posao je odlučio raditi unatoč tome što financijski manje zaradi, nego da prima naknadu za nezaposlene. Na brodu je zarađivao 2.500 eura bruto, odnosno 1.791 euro neto. Kao nezaposleni imao bi pravo na 67 posto ove plaće, odnosno 1.675 eura bruto. Čak 50 eura više, nego što dobiva za sadašnji posao. S obzirom da je stariji od 50 godina imao bi pravo na naknadu za nezaposlene između 12 i 24 mjeseca.

“Mogao sam čak zaraditi 165 eura bez odbitaka s malim poslom. Ali da sam nezaposlen, sjedio bih kod kuće cijeli dan”, kaže Weber-Rosa. Budući da Weber-Rosa ima samo 30-satni tjedan, slobodne sate koristi za humanitarni rad. Skuplja donacije i dresove berlinskih nogometnih klubova i šalje ih u Brazil za svoj nogometni projekt “Favelafriends”. On je naime u Brazilu živio 20 godina, te na taj način želi pomoći siromašnima iz ove države.

NAJNOVIJE