HRVATI JOŠ U ZATVORU Na ročištu u ponedjeljak pojavit će se svjedokinja koja bi mogla utjecati na rasplet cijelog događaja

Osmero osumnjičenih Hrvata za pokušaj trgovanja djecom još čekaju da ih se pusti iz zambijskog pritvora kako bi se branili sa slobode, no još uvijek se čeka administracija. Reporterka Provjerenog Danka Derifaj iz Zambije javlja tko će biti svjedok na ročištu u ponedjeljak.

Kada će izaći iz pritvora, osumnjičeni Hrvati još uvijek ne znaju. Ispunili su sve uvjete za jamčevinu te su u tijeku razgovori s osobama iz Zambije koji jamče za njih. Morali su platiti i boravišnu vizu. O administraciji sada ovisi hoće li izaći iz pritvora sutra ili sljedeći dan.

U zambijskom zatvoru, Hrvati su proveli gotovo mjesec i pol.

Bernie Muyangwa, koordinator nevladine Udruge za pravosuđe objašnjava kako pravni put tek počinje. O konkretnom slučaju ne smije, ali kazne mogu biti drastične.

“Ako niži sud ne nađe temelje za presudu, onda će biti prebačeni na viši sud. Jer prema zakonima, slučajevi koji mogu značiti i doživotan zatvor, idu na viši sud”, rekao je Muyangwa.

Na pitanje koja je kazna ako ih se proglasi krivima, odgovara: “To će značiti da mogu dobiti kaznu i doživotnog zatvora jer je minimum 20 godina. Znači od 20 godina do doživotne kazne”, kaže.

No za tako nešto nikada nije osumnjičen netko iz Europe.

“Okolne zemlje bi dovele ženu i djecu iz drugih zemalja bez znanja vlasti pa su nekada ljudi otpuženi, ali nije bilo dokaza. Jer ako se nitko nije žalio da su mu djeca ukradena ili oteta, tko si ti da me optužiš?”, kaže. Dok proces traje, djeca su pod nadležnosti zambijskog suda dok se ne utvrdi traži li ih netko iz Konga. Reporterka Provjerenog Danka Derifaj o najnovijim informacijama iz Zambije kaže:

“Uspjeli smo potvrditi informaciju da će među šest svjedoka koje će državno tužiteljstvo izvesti pred ponedjeljak na sud biti i majka jednog od četvero djece iz Konga. Danas cijeli dan traju intervjui od strane suda, zambijskih državljana koji će jamčiti, kako bi se mogli braniti sa slobode, to je proces koji traje. Nije dovršen danas do kraja.

Rekli su nam da bi se to moglo dogoditi sutra. Onog trenutka kad sud odobri svih 16 zambijskih državljana koji će jamčiti, Hrvati će biti pušteni na slobodu. Hoće li to biti sutra ili preksutra, s našim iskustvom o zambijskoj administraciji, trebamo uzeti s rezervom”, kaže Derifaj.

Na pitanje kako dolaze do informacija, odgovara: “Jako je teško, sve treba provjeriti nekoliko puta, nitko ne želi ništa govoriti. Od službenih izvora je gotovo nemoguće dobiti potvrdu. Za ilustraciju, danas smo pokušali dobiti službenu izjavu Imigracijskog ureda, obzirom da su jučer Hrvati uplatili novac za produljenje boravišne dozvole. Kao odgovor prvo smo dobili ponudu da platimo let i put njihovom službeniku iz Lusake do Ndole, da bi nam on u Ndoli dao izjavu.

To je otprilike pet i pol sati vožnje automobilom, a postoje i međugradski letovi. Ili da pošaljemo na memorandumu Nove TV s potpisom, orginal dokument s poštom, te će nam oni za nekoliko dana odgovoriti hoće li nam netko moći dati izjavu, pa onda neka mi dođemo u Lusaku po izjavu. Eto tako to izgleda”, kazala je Derifaj.

Tamo su i novinari Jutarnjeg.

Granica s Kongom, odakle su došli mališani kojima su hrvatske institucije izdale državljanstva i putovnice, smještena je samo nekoliko kilometara od Ndole u koju su jučer popodne sletjeli iz Johannesburga u Južnoafričkoj Republici. Let u polupraznom propelercu trajao je oko tri sata.

Na jugu Afrike sada je ljeto i dok je u Johannesburgu pržilo sunce, oko dvije tisuće kilometara sjevernije u Ndoli dočekala ih je kiša koja, kažu nam stanovnici ovoga grada, u ovo doba godine pada svakodnevno. Vegetacija je bujna i krajolici su zeleni. Ulice su blatnjave od crvenkasto- smeđe zemlje, pogotovo one koje nemaju asfalt, a one asfaltirane prepune su rupa pretvorenih u velike lokve vode.

Aerodrom, upravo taj na kojem su još početkom prosinca uhićena četiri hrvatska para koja su s četvero djece krenula na prosječno 24 sata dugačak put prema Hrvatskoj, izgleda pristojno i podosta sliči novom zagrebačkom, pišu oni.

Oči svih medija uprte su na kraj svijeta, gdje su parovi iz Hrvatske otišli po djecu, a zaglavili u zatvoru.

NAJNOVIJE