HRVATSKA Umirovljenicima besplatan prijevoz vlakom diljem Hrvatske, evo kako do njega

Nova godina je donijela radost umirovljenicima u Hrvatskoj, jer su dobili poklon koji ih veseli – besplatan prijevoz vlakom diljem zemlje, i to tijekom cijele godine. Ovaj pilot-projekt ima za cilj poticati korištenje željeznice među umirovljenicima, a prvi dojmovi su više nego pozitivni.

“Odlično, super, bolje ne može, to su trebali i prije napraviti, za 2,60 eura vozim se cijeli dan, odem u Split”, rekao je Josip iz Bjelovara.

Očekuje se da će ovakav potez potaknuti još više umirovljenika da koriste željeznicu, a inicijativa je dočekana s oduševljenjem. Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske ističe da će ovo pomoći umirovljenicima da budu socijalno uključeni, sudjelujući u izletima, posjetama obitelji i čak odlascima do bolnice na preglede.

“Puno je već umirovljenika koji se tome raduju jer će ići kroz umirovljeničke udruge na izlete. Posjećivati poznate, obitelj, ponekad će to biti korisno i za otići do bolnice na pregled”, rekla je za Dnevnik Nove TV, Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Da biste uživali u besplatnim vožnjama vlakom, potrebno je izdvojiti 2,65 eura za pametnu karticu, koja može trajati i duže od jedne godine, ovisno o broju vožnji.

‘Procedura je vrlo jednostavna – ispuni se zahtjev, priloži se indentifikacijski dokument i potvrda o primanju mirovine preda se na blagajni, može se poslati i putem maila i dobije se pametna kartica na temelju koje se ostvaruju besplatna putovanja’, rekla je Mihaela Tomurad Sušac iz Hrvatskih željeznica.

Projekt je trenutno u fazi pilot-projekta i trajat će tijekom ove godine, s mogućnošću produženja ako rezultati budu pozitivni.

Osim radosti umirovljenika, ovaj projekt pridružuje se uspješnom iskustvu besplatnog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola, čiji se broj korisnika znatno povećao od početka implementacije. Za besplatan prijevoz umirovljenika iz državnog proračuna osigurano je dva milijuna eura, a već se sada nazire pozitivan utjecaj na zajednicu.

NAJNOVIJE