Hrvatski ministri Vučković, Fuchs i tajnik Milas debelo u Čovićevoj kampanji

Danas je u Kulturnom centru u Ljubuškom, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu s korisnicima potpore, priopćio je HDZ BiH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Uz kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanu Krišto, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, svečanom potpisivanju ugovora nazočili su brojni dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH.

Svečanosti je nazočio i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, kao i brojni uzvanici, predstavnici katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

Zahvalu u ime dobitnika potpore za 2022. na svečanosti popisivanja ugovora, uputio je Toni Kraljević, dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom obraćanju istaknuo je kako Vlada RH i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

„U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu su u tu svrhu osigurana financijska sredstva u iznosu od 32.500.000,00 kuna i to za 148 projekata i programa: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja. Ove godine, po prvi puta, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti programe/projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Milas.

Ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, obraćajući se, prenijela je pozdrave predsjednika Plenkovića, te istaknula kako se projektima nastoji svakodnevni život Hrvata u BiH učiniti kvalitetnim. „Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda u BiH“, kazala je ministrica Vučković.

Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u svome obraćanju, istaknula je značaj ovog događaja i potpisivanja ugovora potpore Vlade Republike Hrvatske, projektima za Hrvate u BiH.

„Teško je naći riječi, kojima bi ukazali što ovo znači u pravom smislu riječi za Hrvate u BiH. Ovim projektima potpore Vlade RH unaprijeđuju se odnosi te pruža potpora cijeloj BiH. Zahvaljujem se svemu onomu što Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, preko svojih ministara, diplomatskih mreža, aktivno radi na rješavanju pitanja koje je naznačajnije a tiče se pozicije i položaja Hrvata u BiH. Nadam se da ćemo u tome ustrajati, svjesni da je to naša odgovornost, naša zadaća, ali svi zajedno to možemo ostvariti jedino kada smo jedinstveni i u zajedništvu“, istaknula je Krišto.

„Ova potpora nije samo financijska, ona je prije svega prijateljska, koja govori i šalje poruku, kako predsjednik Planković i Vlada RH uistinu kroz ove projekte šalje poruku da smo jedan narod u dvije domovine. Naša politička odgovornost i obaveza jest da nastavimo dosljednu borbu za ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH, radimo to zajedno, snagom zajedništva, jer kada smo zajedno, uvijek smo pobjednici. Vjerujem da ćemo tako izboriti svoju jednakopravnost sa druga dva naroda, kako bi to bio temelj i jamac boljeg života i razvijanja u lokalnim zajednicama u stvaranju uvijeta kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život“, zaključila je Krišto.

Izaslanstvo je svečani program danas u Ljubuškom okončalo posjetom franjevačkom samostanu i župi sv. Ante Padovanskog na Humcu, zaključio je u priopćenju HDZ BiH.

Ovime se HDZ Hrvatske direktno stavio na štit kampanje HDZ-a BiH i Dragana Čovića, te zanemario sve ostale stranke i Hrvate, te iskoristio državnu pomoć jednom narodu u predizborne Čovićeve svrhe.

NAJNOVIJE