Idealan svibanjski dan za prestanak pušenja

Danas, 31. svibnja, obilježava se Svjetski dan nepušenja, a ujedno je i posljednji dan Europskog tjedna borbe protiv raka.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) još 1987. godine. Svake godine u fokusu je određena tema vezana za štetnost duhanskih proizvoda, važnost prestanka pušenja ili utjecaj duhanskih proizvoda na određene bolesti i stanja, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ovogodišnja kampanja provodi se pod sloganom „Commit to quit“ („Obveži se na prestanak (pušenja)“), a za cilj ima potaknuti što više ljudi da uistinu prestanu pušiti te im ponuditi korisne alate i savjete kako dugoročno izdržati bez duhanskih proizvoda. Kampanjom se nastoji informirati javnost o opasnostima korištenja duhana, poslovnoj praksi duhanskih tvrtki, aktivnostima SZO u borbi protiv epidemije duhana i o tome što svaki pojedinac diljem svijeta može učiniti kako bi zatražio svoje pravo na zdravlje i zdrav život te zaštitio buduće generacije.

Pušenje je opasna i teška ovisnost koja uzrokuje brojne probleme. Rizični je čimbenik za nastanak brojnih kroničnih bolesti – od kardiovaskularnih, preko plućnih bolesti pa sve do karcinoma.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od sedam milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od posljedica pasivnog pušenja. Danas puši oko 39% muškaraca i 9% žena. Najviše stope pušenja trenutno su u Europi (26%), a procjenjuje se pad od samo 2% do 2025. ako se ne poduzmu hitne mjere. U svijetu je trenutno oko 1,3 milijarde pušača, a od kojih njih više od 70% nema pristup adekvatnim alatima i informacijama ključnima za uspješan prestanak pušenja. Ovaj jaz u pristupu uslugama prestanka još se više pogoršava u posljednjih godinu dana jer je većina zdravstvenih djelatnika mobilizirana za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Važno je napomenuti kako pušači imaju čak 40 – 50% veći rizik od razvoja teških simptoma i smrti od virusa COVID-19. Jedini način zaštite vlastitog i zdravlja svojih bližnjih je prestanak pušenja!

NAJNOVIJE