IMA LI PRAVDE ZA TROJE IZ ‘CROATIAN SIX’ 70-godišnjaci u Australiji čekaju da im se skine ljaga koju im je natovarila Udba

Hrvatska šestorka (koju čine Max Bebić, Vice Brajković, Tony Zvirotić, Joe Kokotović, njegov brat Ilija Kokotović i Mile Nekić) su šestorica hrvatsko-australskih muškaraca osuđenih na 15 godina zatvora 1981. zbog zavjere za bombardiranje nekoliko ciljeva u Sydneyu, uključujući jugoslavenski putnički agent, bivše elizabetinsko kazalište u Newtownu i glavni vodovod u St Marysu u zapadnom Sydneyu.

Suđenje je bilo jedno od najdužih u australskoj pravnoj povijesti. Osuđeni su se žalili na svoje kazne, no nije bilo koristi.

Medijske istrage nakon suđenja, poput ABC-jevog programa Four Corners i novina The Sydney Morning Herald, sugerirale su da je velik dio dokaza na temelju kojih su šestorica optuženi izmišljeni. Obavještajni izvori kasnije su potvrdili da je dr. Georgi Trajkovski, jugoslavenski generalni konzul u Melbourneu, bio operativac UDBA-e i ključni igrač u toj igri.

Godine 2012. preživjela trojica — Max Bebić, Mile Nekić i Vic Brajković — koje je zastupao odvjetnik za ljudska prava Sebastian De Brennan, podnijeli su zahtjev Vrhovnom sudu NSW-a za sudsku reviziju presude.

Vrhovni sud NSW-a odredio je suca Robertsona Wrighta da odluči treba li se održati sudska revizija osuda hrvatske šestorice, od kojih je svaki dobio 15-godišnju zatvorsku kaznu 1981. zbog navodne sudjelovanja u bombaškoj zavjeri, javljaju hrvatski mediji u Australiji.

Sydneyjski odvjetnik Sebastian De Brennan i odvjetnica Helen Cook, oboje djelujući pro bono, prijavili su se početkom prošle godine za reviziju u ime trojice hrvatske šestorke – Vice Brajkovića, Maksa Bebića i Mile Nekića, koji su sada svi u 70-ima.

Sudac Wright donijet će svoju odluku nakon ispitivanja De Brennanovog argumenta, protupodneska Ureda krunskog odvjetnika NSW-a koji tvrdi da revizija nije opravdana, povratka na De Brennanov argument i nedavno još jednog krunskog argumenta. Transkripti suđenja također su teška literatura: oko 5000 stranica u 20 tomova, koji su srećom digitalizirani.

Slučaj je dugo bio kontroverzan, ne samo među Hrvatima Australije koji smatraju da je to bila lažna operacija Udbe kako bi se cijela hrvatska zajednica ocrnila kao ekstremistička, nego i u širim krugovima, od kojih su mnogi bili zabrinuti da ovaj slučaj predstavlja strano uplitanje u pravosudni sustav Australije.

U više navrata je od države zatraženo preispitivanje osuda.

Prvi put nakon što je reporter ABC Four Corners Chris Masters pronašao krunskog svjedoka u njegovom bosanskom selu 1991. i natjerao ga da pred kamerom prizna da je izmislio svoje dokaze o bombaškoj zavjeri.

Naknadni zahtjev odbio je 1994. godine tadašnji državni odvjetnik John Hannaford, na savjet vladinih odvjetnika Keitha Masona QC (kasnije glavnog odvjetnika) i Roda Howiea QC (kasnije suca Vrhovnog suda).

Druga put preispitivanje presude je traženo nakon istraživanja američkog obavještajnog stručnjaka Johna Schindlera o tajnom ratu Udbe protiv inozemnih aktivista, i izjave bivšeg odvjetnika savezne vlade Iana Cunliffea da su ključne obavještajne informacije koje su mogle utjecati na presudu bile zadržane i nedostupne na suđenju.

NAJNOVIJE