Imati ćemo ubrzo najljepšu državnu premijerku i najveće cijene namirnica u Europi

Dužnosnici HDZ BiH i bloka bošnjačkih i građanskih stranaka, koji su ranije dogovorili uspostavu vlasti na temelju rezultata listopadskih izbora, u srijedu su dogovorili raspodjelu nekih od ključnih pozicija na razini države i Federacije BiH.

Najavili su također ubrzanu uspostavu svih tijela vlasti u zemlji u suradnji sa strankom koju vodi srpski čelnik Milorad Dodik. Nova vlast očekuje se do kraja godine, javlja Hina.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednici ključnih stranaka iz bošnjačko-građanske “osmorke”, predvođeni SDP-ovim Nerminom Nikšićem, sastali su se u Konjicu i nakon toga novinarima potvrdili kako je ranije dogovoreno partnerstvo čvrsto, a sada slijedi operacionalizacija tog dogovora.

“Krajnje optimistično gledamo na partnere”, kazao je Čović navodeći kako je cilj u narednih sedam dana postići konačni dogovor o raspodjeli resora, u kojega na državnoj razini treba uključiti i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Na taj bi se način osiguralo da do kraja godine bude uspostavljeno Vijeće ministara i usvojen proračun za 2022. godinu.

Čović je potvrdio kako HDZ-ova Borjana Krišto ostaje kandidatkinja za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH, a najveća hrvatska stranka istodobno će kandidirati Lidiju Bradaru za predsjednicu Federacije BiH.

Kandidat za entitetskog premijera bit će čelnik SDP-a Nermin Nikšić, koji je pak najavio potpunu promjenu političkog stanja u BiH kada bude uspostavljena nova vlast.

“Sigurno ćemo promijeniti atmosferu”, kazao je Nikšić obećavajući kraj razdoblja sukoba i svađa.

Čović je istaknuo kako je to i poruka europskim partnerima, s ciljem osiguranja statusa kandidata za članstvo u EU, a čelnik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković je kazao kako je zajednički cilj osigurati stabilnu europsku perspektivu.

HDZ BiH i građansko-bošnjačka “osmorka” imaju jasnu većinu u zastupničkim domovima državnog i parlamenta Federacije BiH, a trenutačno čekaju okončanje postupka neizravnog izbora zastupnika u državnom i entitetskom domu naroda.

“Osmorka” trenutačno u Domu naroda parlamenta Federacije BiH ima deset zastupnika u klubu Bošnjaka, a do kraja tjedna biti će jasno hoće li dobiti još jednog i time osigurati kvalificiranu većinu potrebnu za predlaganje čelnika izvršne vlasti u entitetu.

Čović je ipak kazao kako će, bez obzira na konačni ishod tog izbora, nastaviti funkcionirati dogovorena partnerska većina kao vladajuća, što znači da u oporbu definitivno odlaze Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, zaključuje Hina.

Kako stvari stoje imati ćemo najljepšu državnu premijerku po subjektivnim procjenama lidera HDZ-a, a i najveće cijene u Europi. Hoće li se nova vlast u kojoj će biti iste stranke, osim SDA, baviti životom ne znamo. Do sada im to nije bio posao.

NAJNOVIJE