INDUSTRIJALAC BOSCH Imam mnogo novca, zato što dajem dobre plaće

Bosch je bio jedan od prvih industrijalaca u Njemačkoj koji su uveli osmosatno radno vrijeme za svoje radnike.

Znameniti inžinjer, izumitelj i industrijalac Robert Bosch umro je 12. ožujka 1942. godine u prilično visokoj dobi od 80 godina. Umro je u njemačkom gradu Stuttgartu, piše Povijest.hr

Robert Bosch rođen je nedaleko od njemačkog grada Ulma 1862. godine. Bosch je 1886. godine u Stuttgartu radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku, a 1901. u istom gradu otvara i prvu tvornicu za autodijelove.

Bosch je bio jedan od prvih industrijalaca u Njemačkoj koji su uveli osmosatni radni dan za svoje radnike. Premda je po uvjerenjima bio pretežito dobrotvor i mirotvorac, zanimljivo je da je njegova kompanija tijekom nacističkog razdoblja radila za njemačku industriju oružja, a navodno je čak i zapošljavala prisilne radnike. Ipak, u svojoj se oporuci Bosch pobrinuo za humanitarne ciljeve.

Zanimljiv je citat Roberta Boscha: “Ne dajem dobre plaće zato što imam mnogo novca, nego imam mnogo novca, zato što dajem dobre plaće.” (njem. “Ich zahle nicht gute Löhne, weil ich viel Geld habe, sondern ich habe viel Geld, weil ich gute Löhne bezahle”).

Danas se koncern Bosch osim autodijelova proizvodi i industrijske strojeve, ručne alate, televizore, uređaje za kućanstvo…

NAJNOVIJE