INFLACIJA NE JENJAVA Svaki dan nove cijene, šećer iznad 2 marke, ulje 5.7 maraka, stolni margarin blizu 2 marke, sve se udvostručilo

“Ima li kraja ovome?”, pitamo djelatnicu jednog trgovačkog lanca. “Nema”, odgovara spremno, svaki dan lijepimo nove cijene. Ljudi su sve gladniji, osjeti se i po prodaji, nastavlja dalje.

Uistinu, sve se udvostručilo. Običan stolni margarin za kolače košta 1.75 maraka, a nije bio ni marku, 5 kilograma brašna košta 7.35 maraka, a nije bilo ni pune 4 marke, litar floriola je 5.70 maraka, a nije prelazilo dvije marke, mlijeko se penje prema dvije marke po litru, a vrtilo se oko marke, šećera kilogram košta 2.25 maraka, a nije bio ni marku.
Sve se zapravo udvostručilo. Kruh je iznad marke i pol, a život četveročlane obitelji u BiH postao je nesnošljiv.

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za svibanj 2022. godine iznosi 2.639,48 KM i za 145,64 KM je skuplja od one u prošlom mjesecu.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec ožujak 2022. iznosila je 1.096 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,52 posto, što bi značilo da nam nedostaje polovina sredstava potrebnih za goli život.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

NAJNOVIJE