INTENZIVNE BORBE NA ISTOČNOM FRONTU Ruske snage navodno zauzele selo u Ukrajini”

Ruska vojska priopćila je u srijedu da su njene snage zauzele selo u istočnoj Ukrajini, što ukrajinski dužnosnici nisu potvrdili, navodeći da moskovske snage na bojišnici u svojim žestokim napadima trpe teške gubitke.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su zauzete Kromove, selo na zapadnim prilazima Bahmutu, koji je okupiran u svibnju nakon višemjesečnih teških borbi.

Reuters piše da u srijedu u službenim ukrajinskim izvješćima o borbama nije bilo spomena tog sela, dok neslužbeni izvještaji i blogeri priznaju da dio sela drže ruske snage, no i odbacuju tvrdnje da je u potpunosti pod kontrolom Rusije.

Ruske snage su usredotočene i na industrijski grad Avdiivku koji je već više od mjesec dana gotovo u okruženju i meta neprekidnih napada.

Glasnogovornik južnih ukrajinskih vojnih snaga Aleksandar Štupun izjavio je da su se po okončanju nekoliko kišnih dana udvostručila ruska granatiranja i zračni udari na prvoj liniji.

S ciljem pomicanja ukrajinskih obrambenih linija, ruske trupe su napadale u valovima s do 20 oklopnih vozila odjednom.

Ukrajinske obrambene snage u odbijanju ruskih napada uništavaju značajnu količinu oklopne vojne opreme“, izjavio je Štupun za nacionalnu televiziju.

Rekao je i da Rusi pokušavaju ostvariti pomake dalje prema jugu u regiji Zaporižja, blizu sela Robotine koje drže ukrajinske snage te kod mjesta Verbove, koje je pod ruskom kontrolom, piše Hina.

Ukrajinski vojni analitičar Serhij Zgurets na internetskoj stranici Espreso TV je napisao da je broj borbenih sukoba na prvoj liniji bio na najvišoj razini u mjesec dana.

Možemo pretpostaviti da nakon završetka glavne faze ukrajinske ofenzive kod Zaporižja, Rusi pokušavaju preuzeti inicijativu. Okupatorske trupe, unatoč kolosalnim gubicima, pokušavaju izvršiti pritisak na našu obranu u različitim sektorima“, ocijenio je.

Zgurets je ukazao i na novi pokušaj Rusa da krenu na grad Kupiansk, koji su zauzeli u prvim danima rata, ali su ga prije godinu dana vratile ukrajinske snage.

Ruske snage, rekao je, trenutno su oko 9 kilometara od grada.

NAJNOVIJE