ISTRAŽIVANJE Većina Kosovara planira odseliti u Njemačku

AutorFena

U prvom tromjesečju ove godine 28 posto ispitanika od njih 1000 planira napustiti Kosovo, a većina planira odseliti u Njemačku nakon što su zemlje šengenskog europskog prostor ukinule vize za Kosovare.

Rezultat je to istraživanja pod nazivom “Tendencija iseljavanja s Kosova nakon liberalizacije viznog režima: Utjecaj na radnu snagu” koje proveo Institut GAP, a koje je predstavljeno u petak.
 
Blendi Hasaj, viši istraživač u GAP-u, rekao je da je Institut proveo istraživanje u kojem je ispitano preko 1000 osoba, a očekuje se da će 28 posto stanovništva emigrirati u prvom tromjesečju ove godine zbog  gospodarskih prilika.

Prema istraživanju tog insituta, Kosovo je od 2012. do 2022. godine napustilo 338.000 građana, što je 18,8 posto stanovništva te zemlje.

Bezvizni režim, koji je stupio na snagu 1. siječnja Kosovarima je omogućio putovanje u zemlje šengenskog prostora bez viza na razdoblje od 90 dana u periodu od 180 dana.

Kosovo, zemlja s oko 1,8 milijuna stanovnika, posljednja je od šest zapadnobalkanskih zemalja kojoj je omogućeno putovanje bez viza.

Kosovari su taj dan dočekali s velikim entuzijazmom i smatraju ga “povijesnim danom” jer je njihovu zemlju, čiju neovisnost priznaje većina članica, približilo Europskoj uniji.

No neovisnost Kosova ne priznaje još pet zemalja Europske unije i to Španjolska, Rumunjska, Cipar, Slovačka i Grčka.

AutorFena

NAJNOVIJE