ISTRAŽIVANJE Više od 70 posto građana EU vidi korist od članstva svoje zemlje u bloku

S obzirom na nadolazeće izbore za Europski parlament u lipnju, istraživanje naručeno od strane Europskog parlamenta pokazuje da više od 70 posto građana Europske unije vjeruje da imaju koristi od članstva svoje zemlje u EU.

Ispitanici su istaknuli razloge poput održavanja mira i unaprjeđenja suradnje između zemalja kao ključne prednosti članstva u EU, prema rezultatima istraživanja.

“Imidž EU ostao je stabilan od ožujka 2023. godine, s 45 posto građana EU koji imaju pozitivan dojam o bloku, 38 posto izražava neutralan dojam, dok 16 posto izražava negativan dojam“, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.

Podaci iz istraživanja također pokazuju povećano zanimanje za sudjelovanje na izborima za EU iduće godine, pri čemu 68 posto ljudi izražava vjerovatnost da će glasati, što je deset postotnih bodova više u usporedbi s prije pet godina.

“Veći broj građana pokazuje zanimanje za europske izbore 2024. godine ili izjavljuje da bi glasali nego što je to bio slučaj 2018. godine”, navodi se.

Unatoč tome, ekonomska klima je na niskoj razini, a većina Europljana predviđa pad životnog standarda iduće godine.

Nedavni izbori, poput onih u Nizozemskoj, pokazali su da krajnja desnica dobiva na snazi u Europi, koristeći nezadovoljstvo zbog troškova života i retorike protiv imigracije, među ostalim taktikama.

Skupina krajnje desnice Identitet i demokracija (ID) sada je šesta po veličini u Europskom parlamentu, iza liberalnih, zelenih i konzervativnih grupa, no trenutni podaci anketa postavljaju je na četvrto mjesto, prema izvještaju Reutersa.

NAJNOVIJE