IVO ROBIĆ Hrvatski glazbeni virtuoz – bio i ostaje sinonim za kvalitetnu glazbu

Današnji dan, 9. ožujka 2000. godine, označava tužan trenutak u povijesti hrvatske glazbene scene jer nas je tada napustio Ivo Robić, jedan od najtalentiranijih i najpoznatijih hrvatskih pjevača. Ostavio je neizbrisiv trag u glazbenom svijetu svojim nevjerojatnim talentom, šarmom i nezaboravnim interpretacijama.

Rođen 28. siječnja 1923. godine u Garešnici, Ivo Robić započeo je svoju glazbenu karijeru u ranim godinama života. Njegov glazbeni put bio je ispunjen usponima i padovima, ali je postao sinonim za kvalitetnu glazbu i ljubav prema umjetnosti. Robićev vokalni raspon bio je impresivan, a njegova sposobnost da prenese emocije kroz pjesmu ostavljala je publiku bez daha.

Robić je danas poznat po tome što je autor hita “Strangers in the Night”naslovne skladbe komercijalno neuspješnijeg albuma Franka Sinatre te kao pjevač koji je pjesmom “Morgen” osvojio njemačko tržište.

Ova romantična balada osvojila je srca slušatelja diljem svijeta, a njezina ljepota leži u jedinstvenom spoju Robićevog izražajnog glasa i emotivnih stihova. “Morgen” je postala nezaobilazna pjesma na koncertima i radijskim postajama, čime je Ivo Robić stekao globalnu popularnost.  U nepunu godinu dana singl Morgen donio je Robiću Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga (tada vrlo popularne i uticajne radio stanice). 

Istodobno s inozemnom karijerom, Ivo Robić uspješno gradi i karijeru u vlastitom dvorištu, postajući radijska zvijezda 1950-ih s čestim prepjevima tada popularnih hitova poput ‘Mama Juanita’ iz filma ‘Jedan dan života’ i ‘S pjesmom u srcu’ iz filma ‘Mladić s trubom’.”

Osim što je bio vrhunski pjevač, Robić je također bio talentirani skladatelj i tekstopisac te je svirao klavir, klarinet, saksofon, flautu i kontrabas. Njegove autorske pjesme ostvarile su značajan uspjeh na glazbenim ljestvicama, dok su njegovi stihovi često doticali teme ljubavi, života i emocija.

Ivo Robić nije bio samo glazbeni umjetnik; bio je i karizmatična javna figura koja je svojom pojavom osvajala simpatije publike. Njegov doprinos hrvatskoj glazbi ne može se zanemariti, a njegovo naslijeđe živi kroz generacije glazbenika koji su pronašli inspiraciju u njegovom radu.

U jednom intervjuu iz osamdesetih, Ivo Robić je rekao: „Slušaj, prilika je bila takva da sam upao u društvo starijih, ozbiljnijih muzičara koji su svirali u noćnom lokalu. (…) Mene su ti muzičari naučili da amaterizam ima svoj kraj, pa sam upisao muzičku školu, završio je i time se počeo profesionalno baviti.“

Nažalost, 9. ožujka 2000. godine, Ivo Robić je preminuo, ali njegova glazba i dalje žive i nadahnjuju ljude diljem svijeta. Njegovo ime ostaje urezano u zlatnim slovima u povijesti hrvatske glazbe, a njegov duh odjekuje kroz pjesme koje su postale neizostavan dio glazbenog naslijeđa.

NAJNOVIJE