Izgorjeli ste na plaži, evo kako ublažiti bol i kada se javiti liječniku

Opekline od sunca jedne su od najčešćih promjena na koži koje se javljaju ljeti. Budući da nisu bezopasne, u ovom blogu liječnici donose sve što trebate znati o njima.

ŠTO SU OPEKLINE OD SUNCA?
Opekline od sunca predstavljaju upalnu reakciju kože na ultraljubičasto zračenje (UV zračenje) kojem bivamo izloženi prilikom boravka na suncu. Većina opeklina od sunca zahvaća površinski dio kože. Najčešće se javljaju kod osoba svijetle puti, s plavom kosom ili riđom kosom, svijetlom kožom, pjegicama na licu i plavim očima. Što je osoba tamnoputija, manje je sklona nastanku opeklina od sunca. Opekline od sunca sa sobom nose rizik od nastanka raka kože (melanoma), stoga je potrebno učiniti sve kako bismo ih spriječili. Također, one ubrzavaju starenje kože, pogotovo ako su u pitanju opekline na licu. Opeklinama nalikuju i opekline od solarija.

ŠTO JE ZAŠTITNI FAKTOR (SPF)?
Zaštitni faktor (SPF – eng. sun protection factor) označava koliko dugo možemo sigurno ostati na suncu, bez rizika za nastanak opeklina. Dakle, SPF 30 znači da se možete izlagati suncu 30 puta dulje nego bez zaštitnog faktora, a bez straha od opeklina. Osobama svijetle puti savjetuje se primjena SPF 50+, dok se onima tamnije puti savjetuje primjena SPF 30. Zaštitni faktor može biti organski (s prirodnom tvari) ili fizikalni (s česticama koje mehanički sprječavaju prodor sunca do kože). Primjer fizikalnog SPF su mineralne kreme za sunčanje. Važno je naglasiti da SPF ne predstavlja barijeru za tamnjenje kože, stoga ako želite postići tamniji ten, nemojte izbjegavati mazati se kremama sa zaštitnim faktorom, budući da vas one u tome ne sprječavaju, a uvelike pomažu u zaštiti od opeklina.

KAKO SPRIJEČITI OPEKLINE OD SUNCA?
Važno je ne izlagati se suncu u vrijeme kada je ono najjače, odnosno, između 10 i 16 sati, a prilikom izlaganja suncu obavezno je korištenje krema za sunčanje s UV faktorom. Uputno je i nositi odjeću (majice i šešire) s UV zaštitom te sunčane naočale. Antioksidansi poput vitamina A, E, C, silimarina i beta karotena štite kožu od slobodnih radikala (opasnih čestica koje nastaju djelovanjem sunca na kožu), stoga se dodaju u kreme za sunčanje kao dodatna zaštita. Kreme za brzo tamnjenje pojačavaju djelovanje sunčevih zraka na kožu i olakšavaju nastanak opeklina te njihovo korištenje nije preporučljivo. Krema za sunčanje za lice trebala bi se primjenjivati prilikom svakog izlaska iz kuće. U ljetnim mjesecima najbolji SPF za lice je 30 ili 50+, dok on u zimskim mjesecima može biti i niži. O čemu još treba voditi brigu tijekom ljeta, pročitajte u našem blogu.

“ZDRAVE” KREME ZA SUNČANJE
Sve kreme za sunčanje koje su na hrvatskom tržištu prolaze kontrolu kvalitete, stoga niti jedna od njih nije štetna, niti se neke kreme ističu kao najbolje kreme za sunčanje. Komercijalne kreme za sunčanje imaju bolji i jači SPF, dok prirodne imaju slabiju zaštitu i ne preporuča se njihovo korištenje. Ipak, moguće je pronaći kreme za sunčanje koje sadrže prirodne sastojke poput melanina, silimarina ili lignina koji pojačavaju zaštitne faktore.

KAKO IZGLEDAJU OPEKLINE OD SUNCA?
Najprije nastaje crvenilo uz osjećaj topline i/ili peckanja, na koji se nadovezuje osjećaj zatezanja, a zatim dolazi do guljenja kože. Kada se sva koža oguli, zaostaje tamnija boja kože. Valja napomenuti da nije uputno samoinicijativno trgati kožu koja se počela guliti već treba pustiti da se ona sama oguli kako ne bi nastala infekcija kože.

KOLIKO TRAJU OPEKLINE OD SUNCA?
Blage opekline od sunca traju oko tri dana, dok one teže mogu potrajati malo dulje. Ne postoji način kako ublažiti crvenilo od sunca. Ono će samo proći unutar nekoliko dana te nije uputno prekrivati ga puderom kako ne bi nastala infekcija već oštećene kože.

KAKO UBLAŽITI OPEKLINE OD SUNCA?
Ne postoji specifičan ili prirodni lijek za opekline od sunca niti savršen recept kako ih se riješiti, već je jednostavno potrebno određeno vrijeme da koža zacijeli. Ipak, moguće je ublažiti bol i nelagodu od opeklina. Lijekovima protiv bolova moguće je ublažiti ove simptome. Bol može ublažiti i kratkoročno umakanje u hladnu (ali ne i ledenu) vodu ili hladan tuš.

Adekvatna krema za opekline od sunca je ona koja hidratizira kožu, kao što je aloe vera gel za opekline od sunca. Potrebno je i piti dovoljno tekućine (vode, nezaslađenih sokova i čajeva). Soda bikarbona i nevenova mast za opekline od sunca nisu znanstveno dokazane mjere liječenja. Također, ukoliko imate opekline od sunca jogurt nije znanstveno dokazani lijek za iste, ali sadrži probiotike koji ubrzavaju cijeljenje, a njegova hladnoća će smanjiti crvenilo i upalu.

KADA JE POTREBNO JAVITI SE LIJEČNIKU?
Liječničku pomoć zahtijevaju jake opekline od sunca koje zahvaćaju veliku površinu tijela, inficirane opekline (izrazito bolne, s napetom kožom, koje se šire i ponekad je prisutan gnoj), opekline uz povišenu tjelesnu temperaturu, izrazito bolne opekline i opekline uz koje je prisutna dehidracija. Opekline od sunca potrebno je spriječiti jer osim što donose bol i nelagodu, dugoročno mogu ostaviti posljedice – blaže, poput ubrzanog starenja kože ili teže, poput raka kože.

NAJNOVIJE