IŽIVLJAVANJE SUSTAVA NAD PACIJENTIMA Bračanka je rodila mrtvo dijete sama sa suprugom u autu

‘Žena s Brača rodila je mrtvo dijete na trajektu. Jučer je satima čekala helikopter za Split‘
Supetarska gradonačelnica objavila je priču o (ne)funkcioniranju sustava hitnog medicinskog prijevoza

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković (SDP) na svojem je profilu na Facebooku objavila priču o (ne)funkcioniranju sustava hitnog medicinskog prijevoza s otoka na kopno zbog kojeg je, kako smatra, jedna obitelj izgubila nerođeno dijete.

Njezinu poruku Jutarnji list prenosi u cijelosti:

“S osjećajem ogorčenja, osjećajem poraza i stanja šoka radi obitelji i činjenice da se ovako nešto može desiti u današnjem vremenu, u 2023. godini, u drugom gradu po veličini u Hrvatskoj i jednom od razvijenijih i naseljenijih otoka u Hrvatskoj.

Brač je od kopna (Supetar- Split) udaljen oko 16 km ili 9 milja koje su se u ovom slučaju pokazale više nego kobne. U ovom periodu dobivala sam više informacija da prijevoz gliserom ne funkcionira kako treba, postavljala sam preko županijskih vijećnika pitanja na ovu temu kao i županu splitsko-dalmatinskom gdje su me uvjeravali da sve besprijekorno funkcionira. Inicirali smo više sastanka na temu zdravstva ali bez konkretnih pomaka.

Nažalost, jučer i jutros se dogodila zaista tužna situacija koju sam dužna, uz suglasnost obitelji, podijeliti u javnost u nadi da će se napokon situacija za stanovnike otoka Brača promijeniti po pitanju hitnog medicinskog prijevoza:

Jučer se ujutro oko 8 sati trudnica se radi krvarenja javila ginekologu u Supetru nakon čega je upućena na Hitnu pomoć u supetarsku ispostavu Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, gdje su liječnici koji, naravno imaju ograničene resurse, pozvali gliser hitne službe radi transporta trudnice u Split.

Ovim putem moram kazati da sa liječnicima na hitnoj u Supetru imam samo najbolja iskustva te vjerujem da se i oni puno puta osjećaju nemoćni radi ograničenih resursa.

Radi se ponovno o hitnom medicinskom prijevozu. Jednom gliseru nije radio motor, dok na drugom zamjenskom navodno nisu radili brisači te isti nije bio u mogućnosti prevesti pacijenticu u Split.

Nakon toga dignut je helikopter, te je pacijentica tek nakon 11.30 sati prevezena u bolnicu u Splitu. Radi informacije koliko je sve to trajalo važno je kazati da je suprug trajektom došao do bolnice u Splitu u isto vrijeme kao pacijentica, tj., tzv. hitan medicinski prijevoz pacijentice je u rangu brzine redovne linije Supetar-Split.

U bolnici je utvrđeno da je plod izgubljen, što je prestrašno, ali nije ni najgore u cijeloj ovoj nesretnoj priči. Bi li plod bio spašen da se došlo ranije do Splita to jednostavno nije moguće znati niti se u to želim upuštati. Činjenica je da je trudnica izgubila trudnoću.

Situacija koja je slijedila nakon me toliko zgrozila i potresla te ne mogu zamisliti kako je obitelji trenutno. Naime, pacijentica je nakon što je dobila lijekove za odbacivanje ploda poslana DOMA NA BRAČ, po tremuntani koja je sinoć puhala, na otok gdje znaju da NEMA mogućnosti HITNOG medicinskog prijevoza (radi iskustva dana prije) te se pacijentica radi bolova jutros oko 6 sati javila ponovo u Hitnu u Supetru kada je zajedno sa suprugom upućena na trajekt u 6.30 da ide u Split u bolnicu.

Nažalost, nakon što je dobila adekvatne tablete za odbacivanje ploda pacijentica je porodila mrtvi plod u vozilu sama sa suprugom, u trajektu na redovnoj liniji u 6.30, Supetar-Split. Sama sa suprugom.

Zaista, nemam riječi kako da opišem sve ovo, teško je opisati traumu obitelji i nemam riječi kako bi utješila obitelj.

Svi skupa moramo inzistirati da se ovaj problem dugoročno riješi. Splitsko -dalmatinska županija odgovorna je za organizaciju primarne zdravstvene skrbi, hitan medicinski prijevoz, za to dobiva sredstva iz državnog proračuna te zahtijevamo da se napokon hitan prijevoz pacijenta do kopna riješi na adekvatan način. I to trajno!

Otočani nemaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti te mi nismo građani drugog reda i zaslužujemo i zahtijevamo sve kao i građani na kopnu! Tražimo da se uvede i uspostavi hitna helikopterska medicinska službe a ne da smo prepušteni gliserima koji čas rade a čas ne rade.

Još jednom mi je žao da se ovo desilo, vjerujem da se moglo drugačije i barem poštedjeti ženu i njenog supruga dodatne traume jutros u trajektu.

Svima koji su pomogli zahvaljujem a svima koji su odgovorni za uspostavi sustav hitnog medijskog prijevoza do kopna inzistiram da se to napokon realizira na trajan i kvalitetan način, koji će i liječnicima na otoku omogućiti da budu sigurniji u liječenju pacijenata.

NAJNOVIJE