IZLAZE NA ULICU Profesor Ozren Prohić urla na studente i vrijeđa ih: ‘Je*o ti bog mater‘

‘To su stalno neka poniženja, bojiš se izraziti svoje mišljenje, zatražiti pomoć kad si u nevolji, kad je pijan‘, kaže Rok Pečečnik

Vrijeđanje, psovanje, vikanje – tako prema riječima studenata kazališne režije izgleda školovanje na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Tome u prilog govori audiosnimka koju su “Provjerenom” proslijedili studenti, a na kojoj se jasno čuje kako njihov profesor Ozren Prohić više od 20 minuta urla i vrijeđa studenticu na generalnoj probi njezina završnog rada.

“Recite mi što je ovo? Što je ovo? Ja sam škandaliziran, ja ću protestirati probu jer je ovo škandalozno, jer je ovo kako vi mene zajeavate škandalozno! Pa da ne možeš maknuti ovaj kuac dva metra, da nisi maknula ovaj kuac dva metra. Jeo ti bog mater…”, ovako profesor na Akademiji dramskih umjetnosti komentira generalnu probu predstave koju je studentica pripremila za diplomski ispit.

“Ja sam škandaliziran. Ja ovo ne mogu gledati, da vi mene zaje*avate sat i pol vremena! Ovo je strašno što vi meni radite! Da moj bivši student ovo radi je škandalozno! Ovo da ovaj student tu meni radi to kod vas, kao da nikad nije ništa bio kod mene, je škandalozno”, nastavio se derati.

Snimka je nastala 2017. na probi koja je, umjesto u 20 sati, održana u ponoć, a prisustvovalo joj je oko 12 osoba. Na studenticu je vikao profesor Ozren Prohić, koji je nakon dvije godine suspenzije, na kojoj nije završio zbog snimke koju je dobilo “Provjereno”, početkom akademske godine vraćen na posao.

“Odlukom dekana oni su vratili profesora Ozrena Prohića nazad da predaje i zbog te je odluke cijelo Povjerenstvo za spolno i seksualno zlostavljanje dalo ostavku. Mi kao studenti smatramo da je bitna neka javna akcija da se pokaže naše mišljenje, 30. listopada imamo prosvjed”, rekla je Karla Jelić, studentica dokumentarne režije.

Prohić je suspendiran zbog prijave za seksualno uznemiravanje, no DORH protiv njega nije digao optužnicu. Studenti kažu da mu, bez obzira na to, nije mjesto za katedrom.

“Ta je atmosfera vrlo napeta, agresivna, frustrirajuća. Mi u principu jako malo predavanja dobivamo, pogotovo u slučaju Ozrena Prohića. Ja sam s njim imao četiri predavanja i bio mi je mentor tri godine. Kad se pojavi na predavanju, dođe ili pijan ili jako pametan s puno sugestija i promjena koje komunicira na načine koje ste na snimci čuli”, ispričao je kazališni redatelj Rok Pečečnik.

Da dio studenata ipak ima podršku među nastavnicima, govori stav Povjerenstva koje je prije dvije godine ustanovljeno kad su u javnost zbog kampanje “Nismo tražile” mahom počele izlaziti priče studentica Akademije koje su doživjele razne oblike zlostavljanja.

Nakon ukidanja suspenzije Ozrenu Prohiću, svi članovi Povjerenstva za zaprimanje prijava o seksualnom uznemiravanju, ali i svim ostalim vrstama uznemiravanja i diskriminacije na fakultetu dali su ostavku. Nisu htjeli službeno dati izjavu pred kamerama “Provjerenog”, ali poslali su pismenu izjavu.

“Nećemo ulaziti ni u kakve pojedinosti ovog slučaja, no Povjerenstvo želi naglasiti da iz našeg postupka nije proizišla odluka o prekidu suspenzije. Nama ne preostaje ništa drugo nego da kolektivno, kao nastavnici uključeni u Povjerenstvo, damo neopozivu ostavku na mjesta članova Povjerenstva”, stoji u odgovoru na upit.

Bivši i sadašnji studenti rekli su da toksična atmosfera na Akademiji, posebice na smjeru kazališne režije, traje generacijama.

“To su stalno neka poniženja, stalno se bojiš izraziti svoje mišljenje, bojiš se zatražiti pomoć kad si u nevolji, kad je pijan. Ja sam pokušao u pola sata razjasniti na jednom sastanku s prošlim dekanatom koga treba zvati. Da zovemo policiju kad je profesor pijan?”, ispričao je Pečečnik.

“Tu je uvijek bila pozicija moći, to je mala zajednica, tu se svi znaju. Ako se zamjeriš nekome od njih, recimo Prohiću, nećeš dobiti posao jer on ipak vlada, kako je Mani Gotovac rekla, zagrebačkim kazalištem”, dodao je.

U telefonskom razgovoru Prohić je za “Provjereno” rekao da ne želi ništa komentirati i uputio ih je na dekanat. Ni dekan Akademije dramskih umjetnosti, Davor Švaić, o tome nije želi razgovarati, a na pismeni upit odgovorio je da nikakve prijave nisu stigle i da ne želi poslušati snimku.

Studenti kažu da moraju u javnost jer ih nitko ne doživljava. Tvrde da dekanat dobro zna što se događa, ali godinama ništa ne poduzima da spriječi toksičnu atmosferu.

“Kako je moguće da profesor tako razgovara sa studenticom i to se naziva mentorskim radom? Osjetili smo potrebu da napravimo taj prosvjed zato što vidimo da taj proces prijave ne funkcionira i vidimo da nas cijeli sustav ne štiti. Imamo samo sami sebe i zato smo rekli da je vrijeme da nešto poduzmemo”, kaže redateljica.

Nove generacije tvrde da neće trpjeti maltretiranje u ustanovi u kojoj bi ih trebali obrazovati, nadahnuti, motivirati i podržavati. I stoga će u ponedjeljak održati prosvjed pred Akademijom i tako inzistirati da se studente zaštiti od zlostavljanja profesora, kroz krinku obrazovanja.

NAJNOVIJE