IZRICANJE PRESUDE Fadilu Novaliću i ostalima sutra

Prvostupanjska presuda premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, vlasniku poduzeća Srebrena malina Fikretu Hodžiću i ministrici financija Jelki Miličević za kupovinu 100 spornih kineskih respiratora izreći će se sutra, podsjeća Dnevni Avaz.

Presuda tri godine nakon pandemije

Dok se već nepune tri godine pokušava opravdati ova kupovina brigom za zdravlje građana i izjavama da je riječ o adekvatnim respiratorima, koji se mogu koristiti u intenzivnoj njezi, a i sam premijer je govorio da su ovi respiratori “sami vrh ponude”, struka je na suđenju bila vrlo jasna.

Vještak dr. Ismet Suljević je bio izričit da se spomenuti respiratori ne mogu koristiti za intenzivnu njegu, nego samo za kratkotrajnu upotrebu.

Ne prihvaćam da je ovo invazivna mašina za duže liječenje pacijenata u intenzivnoj njezi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije dala samo jedan parametar za određivanje invazivnosti, već desetine. Upotrebna vrijednost je daleko od upotrebe za invazivnu njegu. Pet posto je invazivan, a 95 posto neinvenzivan. Govorim samo na temelju znanosti, ovdje govorim istinu. Nađite mi jednog ozbiljnog i poštenog stručnjaka koji će reći da je ova mašina ravna respiratoru Evita XL proizvođača “Drager” – bio je jasan dr. Suljević.

Za transport i akutne intervencije


Vještak je tada spomenuo situaciju kada intubirani pacijent ne diše, te da aparat u tom trenutku obavlja invazivnu respiraciju. Kazao je da je proizvođač napisao u uputstvu za upotrebu da je ventilator za transport i akutne intervencije.

Suljević je nakon toga kazao da je u kutijama našao upustvo za upotrebu na koje se referirao.

Na strani 14 user manuela, nalazi se podatak koji daje sumnju u proizvođača, a odnosi se na osjetljivost prekidača u kojima su navedena odstupanja pritiska.

Navedena je mogućnost greške plus – minus 50 kilopaskala. Ovo je toliki pritisak, da kad ga vidim, ja bježim od takve mašine. Ne mogu da vjerujem da je kompanija napravila tako veliki propust, to su velika odstupanja, kazao je Suljević.

Tužitelj Mirza Hukeljić je tražio od vještaka da objasni da li se PEEP ventil koristi za liječenje pacijenata koji su oboljeli od plućnih bolesti koji su slični oboljenjima koje prouzrokuje koronavirus, na što je vještak odgovorio da je liječio više od 1.000 takvih pacijenata, a da ovaj aparat nije za svrhu liječenja posljedica COVID-a.

Jasan i vještak iz Italije

O kvaliteti respiratora je govorio i vještak iz Italije Leandro Pecchia, koji je stručnjak iz oblasti elektrotehnike, a specijaliziran je na oblasti biomedicinskog inženjerstva, odnosno na ispitivanju biomedicinskih aparata, a kao stručnjak je radio i pri ministarstvu zdravstva Italije te u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Njegova poruka je također bila jasna: Nabavljeni respiratori se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Kako je rekao, od njega je traženo da napravi analizu kupljenih respiratora ACM 812A ali i respiratora marke HC VE003.

Kazao je da na temelju tri relevantna izvora, od kojih je jedan i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pravio analizu mogu li se koristiti sporni respiratori u jedinicama intenzivne njege.

On je rekao da za kompliciranije proizvode, koji nose veći rizik, nije dovoljna sama certifikacija proizvoda, nego i tok svake proizvodne linije, a sporni respiratori su imali samo jedan certifikat.

Za prometne nesreće


Rekao je da na samom proizvodu ACM 812A nije bilo jasno navedeno koja je kategorija proizvoda, pa je pravio usporedbu sa predviđenim minimalnim uvjetima koji trebaju imati proizvodi da bi bili adekvatni za jedinice intenzivne njege. U izvješću je naveo koje uvjete respiratori ACM 812A ispunjavaju, a kako je pojasnio u izlaganju, oni ispunjavaju samo 44 posto minimalnih uvjeta.

Tužitelj Hukeljić je upitao da li respiratori ACM 812A ima monitor.

Imaju, ali nedostaje nekoliko parametara na njemu, kao što je kisik. ACM 812A se može koristiti u ambulantnim kolima te u hitnim situacijama, istaknuo je Pekija.

Tužitelj je upitao je li tako navedeno i kod proizvođača, a Pekija je odgovorio da u samom predgovoru stoji da se on koristi u situacijama kao što je prometna nesreća te da je prag za korištenje jedan sat, a sve više od toga povećava rizik za pacijente.

NAJNOVIJE