IZVEZLI SMO SVOJE RADNIKE Stranci na bauštelama u BiH

Kao što se najavljivalo i očekivalo, Bosna i Hercegovina se dovela u situaciju da joj nedostaje radne snage, a posebno u sektoru građevinarstva i zanata.

Desetine tisuća ljudi napustilo je našu zemlju u proteklih nekoliko godina u potrazi za boljim standardom života i većim mogućnostima koje pružaju Slovenija, Austrija, Njemačka i ostale zapadne zemlje.

To je, uzročno-posljednično, dovelo do situacije da danas nedostaje radnika u mnogim sektorima, a sigurno da je među najproblematičnijim situacijama u oblasti građevinarstva.

Tijekom 2021. godine su se pojavile projekcije da bi BiH uskoro mogla doći u situaciju da mora uvoziti radnike iz Turske, Bangladeša, Indije, Nepala i drugih zemalja, piše Klix.

Već danas to dokazuje situacija na gradilištima širom zemlje gdje su počeli stizati radnici iz Turske. Oni su već angažirani u tunelu Zenica, rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu, na izgradnji objekata na Trebeviću i brojnim drugim projektima.

Izvođači radovi su primorani angažirati strane tvrtke koji su spremne doći u BiH i obaviti radove kao podizvođači. Ništa bolja situacije nije ni kod zanatlija, čemu svjedoče brojni oglasi za upošljavanje molera, bravara, tesara, keramičara itd. Veliki broj majstora je davno napustio BiH pa sada zarađuju plaću u eurima.

NAJNOVIJE