Japan pustio u eksperimentalni pogon najveći nuklearni fuzijski reaktor na svijetu

U Japanu je u petak svečano pušten u pogon najveći eksperimentalni nuklearni fuzijski reaktor na svijetu. To je tehnologija još u povojima, ali je od nekih najavljena kao odgovor na buduće energetske potrebe čovječanstva, piše AFP.

Nuklearna fuzija se razlikuje od fisije, tehnike koja se trenutno koristi u nuklearnim elektranama, spajanjem dvije atomske jezgre umjesto razdvajanja jedne.

Cilj ovog reaktora JT-60SA je istražiti izvodljivost fuzije kao sigurnog, velikog i bezugljičnog izvora neto energije – više energije nego što je uloženo u njenu proizvodnju.

Reaktor je visok kao zgrada od šest katova, a nalazi se u hangaru u Naki, sjeverno od Tokija.

Sastoji se od “tokamak” posude u obliku krofne koja sadrži uskovitlanu plazmu zagrijanu na 200 miliona stepeni Celzijusa, piše Fena.

Ovaj reaktor je zajednički projekat Europske unije i Japana, i preteča je njegovog ‘velikog brata’ u Francuskoj, Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) u izgradnji.

Krajnji cilj oba projekta je natjerati jezgra vodonika da se spoje u jedan teži element, helij, oslobađajući energiju u obliku svjetlosti i topline, i oponašajući proces koji se odvija unutar Sunca.

Za razliku od fisije, fuzija ne nosi rizik od katastrofalnih nuklearnih nesreća, poput one viđene u Fukušimi u Japanu 2011. godine, i proizvodi daleko manje radioaktivnog otpada od trenutnih elektrana, objašnjavaju njeni zagovornici.

NAJNOVIJE