Jeste li čuli? Najduža staza za sanjkanje na svijetu oduzima dah s 15 kilometara adrenalinske avanture!

Kad pomislimo na sanjkanje, prva asocijacija obično je nespretan dječji spust ispraćen smijehom i neka blaga, pitoma i kratka padina prepuna malih zimskih entuzijasta… No, postoje sanjkališta i ‘za odrasle’, a jedno od njih definitivno je svjetski rekorder koji se nalazi u Švicarskoj. Naime, upravo se u toj zemlji, u tamošnjoj regiji Jungfrau, nalazi najduža staza za sanjkanje na svijetu, poznata pod imenom “Big Pintenfritz”.

Staza je dužine 15 km i počinje na visini od 2.600 metara

Big Pintenfritz definitivno je pustolovina za sebe. Staza je dugačka čak 15,04 kilometara. Težina joj je, kažu na turističkim stranicama regije, ‘umjerena’, a cijeli ‘izlet’, dakle uspon pa spust, traje oko tri i pol sata. Naime, da biste doživjeli jedno od najduljih sanjkanja na svijetu morat ćete prvo ispenjati visinsku razliku od 417 metara. Staza naime, kreće s vrha planine Faulhorn, start je na visini od oko 2600 metara, a završava u fotogeničnom alpskom naselju Grindelwald. Prilikom spusta sanjkaši svoju nadmorsku visinu smanje za čak 1437 metara.

Do vrha staze za dva i pol sata

No, da bi došli na početak staze, kao što smo prethodno natuknuli, trebat ćete se malo pomučiti. Naime, dolazak do starta staze podrazumijeva oko dva i pol sata planinarenja od Firsta do vrha Faulhorna. Preporučuje se, kad ste već tamo, i odlazak do planinskog hotela Faulhorn, izgrađenog davne 1830. godine. On je, doduše, zimi zatvoren, ali po njegovom je nekadašnjem voditelju najdulja svjetska sanjkaška staza dobila i ime. Tijekom uspona uživat ćete i u predivnim pogledima na sjevernu stranu Wetterhorna te prelijepi Schreckhorn, najsjeverniji alpski vrh viši od 4000 metara. Tu je i famozni Eiger.

Nekadašnji voditelj hotela sanjkama se nakon posla spuštao u grad

Ova rekordna staza za sanjkanje ime je dobila po bivšem voditelju planinskog hotela Faulhorn, Fritzu Bohrenu, kojeg su zvali “Pintenfritz”. On je, osim što je bio na čelu Berghotela Faulhorn od 1888. do 1926. godine, vodio i “Pinte”, odnosno Hotel Bellevue u Grindelwaldu. U njegovo je doba hotel Faulhorn radio i zimi.

On je sam navodno obožavao spustiti se sanjkama u Grindelwald nakon posla te tamo provesti noć. Svakog jutra bi se vraćao u planinu, no ne zna se kako mu je to polazilo za rukom jer je u ondašnje vrijeme do Firsta trebalo pješačiti (danas tamo vozi žičara). U svakom slučaju, bio je osebujna i vrlo živopisna ličnost, poznata po humoru, ali i gostoljubivosti. Navodno su i zbog njega ljudi hrlili u taj predivni kraj.

Preporuča se upotreba kacige i naočala

Do Firsta, koji se nalazi na visini od 2166 metara te je početna točka za uspon do vrha Faulhorna i početka staza, može se doći žičarom iz Grindelwalda. To putovanje traje 25 minuta. Nakon toga, sanjke ćete morati uzeti u ruke pa hodati još kojih 2,5 sata. Savjetuje se da na startu budete što ranije ujutro jer su uvjeti na stazi, ali i snijeg, tada najbolji. Tijekom dana snijeg se razmoči.

Postoji još nekoliko savjeta koji će vam omogućiti da maksimalno doživite najdulju sanjkašku stazu na svijetu. Upućeni savjetuju da nosite naočale koje će vas štititi vaše od snijega i vjetra, ali i kacigu koja će vam čuvati glavu u slučaju nezgode. Naime, najviše incidenata tijekom sanjkanja upravo čine sudari s drugim sanjkašima, a ne kako, kako bi se na prvu pomislilo, slijetanje sa staze. Naravno, tu su i neka od osnovnih pravila sanjkanja – prilagodite brzinu i stil sanjkanja svojim mogućnostima i budite obzirni prema drugima.

Raj za ljubitelje aktivnosti na otvorenom

Najdulja staza za sanjkanje na svijetu nalazi se u regiji Jungfrau, jednoj od najpoželjnijih europskih outdoor destinacija poznatoj po predivnoj prirodi i nizu opcija za aktivni odmor. Zimske radosti ovdje su ‘na steroidima’ – skijališta oko Grindelwalda, Wengena, Mürrena i Hasliberga nude 260 kilometara staza, ali i 100 kilometara zimskih označenih planinarskih staza. I, naravno, niz sanjkališta. U ljeto broj kilometara označenih planinarskih staza raste na čak 500 kilometara. Područje je uvršteno i na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

NAJNOVIJE