JOE BIDEN O GAZI “Čini se da je to učinio drugi tim”

U reakciji na sinoćnju eksploziju u bolnici, američki predsjednik Joe Biden je izjavio da se čini da je to “učinio drugi tim”, sugerirajući da Izrael nije odgovoran.

“Na temelju onoga što sam vidio, čini se da je to učinio drugi tim, a ne vi”, rekao je Biden, prenosi BBC.

Biden je također komentirao taoce koje drži Hamas, uključujući djecu, i izražava svoju potporu Izraelu. “Zamislite što su ta djeca mislila dok su se skrivala od Hamasa? To je izvan mojeg razumijevanja”, rekao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu usporedio je Hamas s ISIS-om i pozvao na globalno ujedinjenje protiv Hamasa. “Civilizirani svijet mora se ujediniti kako bi porazio Hamas”, rekao je Netanyahu.

BBC-ov tim trenutno istražuje eksploziju u bolnici Al Ahli. Palestinske vlasti tvrde da je uzrokovan izraelskim zračnim udarom, dok Izraelci tvrde da je uzrokovan raketom ispaljenom iz Gaze.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, osuđuje eksploziju u bolnici i poziva na utvrđivanje činjenica i odgovornosti za ovaj tragični događaj.

Izraelske obrambene snage (IDF) prezentirale su svoje dokaze koji ukazuju na to da je eksplozija uzrokovana raketom koja nije uspjela lansirati, a ne izraelskim zračnim udarom.

NAJNOVIJE