Johann Wolfgang Goethe – njemački književnik i svestrani mislilac – 1749.

Goethe je bio unuk frankfurtskog gradonačelnika Johanna Wolfganga Textora. Goetheovu rodnu kuću može se i danas vidjeti u Frankfurtu na Majni.

Dana 28. kolovoza 1749. godine rođen je Johann Wolfgang Goethe, njemački književnik i svestrani mislilac. Rodio se u gradu Frankfurtu na Majni, u velikoj kući koju se i danas može vidjeti. Goetheova rodna kuća nalazi se u središnjem dijelu Frankfurta, samo oko 200 metara od znamenite crkve sv. Pavla, u kojoj se svojevremeno sastajao njemački parlament. Zanimljivo je da se 150 metara od Goetheove rodne kuće nalazi i visoki neboder njemačke Commerzbanke, danas najviša zgrada u Njemačkoj, a do 2003. godina i najviša zgrada u cijeloj Europi.

Goetheov otac bio je dobrostojeći građanin Frankfurta, s titulom carskog savjetnika, no još je uglednije bilo podrijetlo Goetheove majke. Naime, ona je bila kći frankfurtskog gradonačelnika Johanna Wolfganga Textora i pripadala je patricijskom staležu (svojevrsnoj frankfurtskoj gradskoj vlasteli). Mladi je Johann Wolfgang Goethe, između ostaloga zahvaljujući i imućnosti svojih roditelja, primio široko i kvalitetno obrazovanje.

NAJNOVIJE