JOHN FISHER Odsječena glava poznatom svecu

Dana 22. lipnja 1535. odsječena je u Londonu glava kardinalu sv. Ivanu Fisheru (John Fisher). On je bio katolički biskup grada Rochestera u Engleskoj, a smaknut je u doba kralja Henrika VIII., koji se želio proglasiti poglavarom Crkve u Engleskoj. Katolici koji nisu priznali Henrikov razvod od prve supruge radi ženidbe s Anom Boleyn, kao i oni koji su ostali vjerni papi u pogledu crkvenog primata, većinom su bili progonjeni pa čak i smaknuti kao mučenici.

Zanimljivo je da je sv. Ivan Fisher komunicirao s europskim krugom humanističkih učenih ljudi. Upravo je on navodno potaknuo Erazma Rotterdamskog da posjeti Cambridge. Sv. Ivan Fisher postao je 1504. biskupom grada Rochestera, koji se nalazi nedaleko od mjesta gdje Temza utječe u more. To je bila druga najstarija biskupija u Engleskoj nakon Canterburyja, a sv. Ivan Fisher ostao je na njenom čelu čak 30 godina, sve do svoje smrti.

Osobito se sv. Ivan Fisher zalagao oko Sveučilišta u Cambridgeu, čijim je kancelarom postao iste godine (1504.) koje je postao i biskupom. Kancelarom Sveučilišta u Cambridgeu ostao je također sve do svoje smrti 30 godina kasnije.

Kralj Henrik VIII. imao je problem s biskupom sv. Ivanom Fisherom jer je ovaj dosljedno provodio katoličko učenje. Biskupa su uhitili, a zatim su od njega ishodili izjavu da Henrik ne može biti glava Crkve u Engleskoj. Sv. Ivan Fisher osuđen je na smrt, koja je trebala biti izvršena na najstrašniji način – mrcvarenjem i četvorenjem. Dok je sv. Ivan bio u zatvoru papa ga je proglasio kardinalom Svete Rimske Crkve, u nadi da će to kralja natjerati da ga pomiluje. Međutim, izgleda da je to Henrika VIII. još više razljutilo.

Kralj je naredio da se sv. Ivanu Fisheru što brže odsječe glava, prije nego nastupi blagdan sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja te godine. Naime, postojala je mogućnost da ljudi povuku paralelu između sv. Ivana Krstitelja, kojem je odsječena glava u doba Heroda Antipe, i njegovog imenjaka sv. Ivana Fishera, tim više što su se obojica protivili neprimjerenim brakovima tadašnjih vladara.

Sv. Ivan Fisher doista je izveden na stratište. Navodno se ponašao vrlo hrabro i dostojanstveno, što je impresioniralo prisutne. Odsječena mu je glava, a zatim mu je tijelo ogoljeno i ostavljeno na stratištu do večeri. Glavu su mu kasnije nabili na kolac, a tijelo bacili u grob. Svečeva glava na kolcu izložena je na poznatom londonskom mostu (engl. London Bridge), no nakon dva tjedna bacili su je u Temzu, a na njeno mjesto stavili odsječenu glavu sv. Tome Morea (smaknut 6. srpnja).

Papa Leon XIII. proglasio je Ivana Fishera blaženikom Katoličke crkve, a svecem ga je proglasio papa Pio XI. 1935. godine. Istodobno sa svetim Ivanom Fisherom kanoniziran je i sv. Toma More (Thomas More) koji je također smaknut zbog protivljenja Henriku VIII. (čiji je nekoć bio kancelar). Zanimljivo je da je čak i Anglikanska crkva stavila sv. Ivana Fishera i sv. Tomu Morea na popis svojih svetaca i mučenika.

NAJNOVIJE