JOŠ JEDNA PRILIKA Hoće li BiH biti spremna da “uskoči” u vlak s Ukrajnom i Moldavijom?

Odluka čelnika Europske unije da do ožujka naredne godine odgode otvaranje pristupnih pregovora s BiH nikoga u toj zemlji nije iznenadila unatoč skrivenim nadanjima da bi se ona ipak do kraja godine mogla “ukrcati” u isti vlak europskih integracija s Ukrajinom i Moldavijom.

Nešto prije objave predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, u četvrtak navečer na mreži X, o tome da BiH ostaje na čekanju dok ne postigne “nužan stupanj usklađenosti” s kriterijima za članstvo u EU, Vijeće ministara BiH dalo je na izvanrednoj telefonskoj sjednici suglasnost na tekst zakona o sprječavaju pranja novca i borbi protiv terorizma.

To je trebala biti neka vrsta signala Bruxellesu, poslanog u posljednji trenutak, i dokaz da se u BiH ipak nešto radi te da blokade u donošenju reformskih zakona nisu potpune, kako se to do sada činilo.

Ovaj zakon jedan je od četiri čije usvajanje u parlamentu traži Europska komisija kako bi se za tri mjeseca moglo razmatrati formalno otvaranje pregovora s EU, piše HIna.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je tijekom sinoćnjeg božićnog prijema u Sarajevu da se nada da će tijela EU prepoznati i nagraditi ono što je u BiH do sada urađeno i da je uvjerena da slijedi novo poglavlje u uzajamnim odnosima.

NAJNOVIJE