Jules Verne – otac znanstvene fantastike – 1828.

Francuski pisac Jules Verne, slavan po svojim djelima Put oko svijeta u 80 dana, 20.000 milja pod morem, Put u središte Zemlje i Put na Mjesec, rođen je u Nantesu 8. veljače 1828. godine. Jules Verne je danas najprevođeniji autor u svijetu nakon Agathe Christie. Neke njegove ideje, primjerice svemirska putovanje i podmornice, uvelike su prethodile svojem vremenu. Julesa Vernea zovu i ocem znanstvene fantastike, piše Povijest.hr.

Verne je diplomirao pravo u Parizu, a u početku se bavio kazalištemnapisavši niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi. Prvi veliki uspjeh postiže pustolovnim romanom Pet tjedana u balonu, kojim je započeo niz od ukupno 62 romana pod zajedničkim naslovom Neobična putovanja. Osim već nabrojanih u ovaj niz pripadaju i Djeca kapetana Granta, Plutajući grad, Tajanstveni otok, Carev glasnik, Petnaestogodišnji kapetan, Matijaš Sandorf ( s radnjom u Istri), Dvorac u Karpatima, Ledena sfinga i drugi.

Manje je poznata činjenica da je jedan Verneov roman ostao preko 100 godina skriven od očiju publike. Naime, Verne je još 1863. napisao roman Pariz u 20. stoljeću, u kojem je predočio moderne ideje poput kompjutora, kalkulatora, nebodera i svjetske komunikacijske mreže (slične internetu), no nakladnik ga nije htio objaviti jer je mislio da je roman previše pesimističan. Verne je spremio rukopis romana u sef, gdje ga je otkrio tek njegov praunuk 1989. godine. Tako je taj roman objavljen prvi put tek 1994. godine, 89 godina nakon smrti autora.

NAJNOVIJE