KAOTIČNO U NEUMU Čekaju se kanaderi i helikopteri, izgorjelo je cijelo Broćansko polje…

Stanje na požarištu u Neumu i dalje nije pod kontrolom te je zbog loših vremenskih uvjeta dosta promjenjivo. Zbog vjetra i visokih temperatura, požar i dalje bjesni u zaleđu Neuma.

Gašenje požara na izuzetno zahtjevnom i nepristupačnom terenu po ovakvim vremenskim uvjetima može olakšati samo pomoć iz zraka na koju se čeka.

Na terenu vatrogasci i novinarske ekipe(foto: Neum online)

Kako javlja Neum online, dosta štete se bilježi na maslinicima a i dio pčelinjaka je uništen. Tek će uslijedit procjena štete i posljedica požara. Srećom nema ljudskih žrtava i kuće su spašene, izgorjela je samo jedna napuštena kuća.

Na terenu su i djelatnici Elektro Neum jer vatra prijeti i dalekovodima. Pojedini dalekovodi su već i izgorjeli. Moguće je da dođe i do nestanka struje za pojedina mjesta.

Požar gori s obe strane sela Prapratnica, te ide prema Hutovu, Zelenikovcu i Hotnju. Ekipa Neum.online je obišla požarište i usput razgovarala s načelnikom općine Neum, Draganom Jurkovićem.

foto: Neum online

“Ono što imam informaciju je da je Predsjedništvo odobrilo dolazak helikoptera i oni se očekuju na terenu kroz sat vremena. Što se tiče kanadera sve zavisi od situacije u Hrvatskoj. Na području Šibenika su ugroženi objekti i životi i to je sada prioritet, vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati”, istaknuo je Jurković.

Dodao je da trenutačno nisu ugroženi ni životi ni objekti, ali požar se širi prema Zelenikovcu trenutno.

“Sve zavisi i od vjetra, ako nastavi ovaj smjer vjetra, možda se malo i zaustavi, ako ne za očekivati je brzo širenje do Zelenikovca. Malo je nezgodno predviđati, nadamo se da će se uz pomoć zračnih snaga i smanjenje vjetra stanje stabilizirati”, rekao je za Neum.online Jurković.

Potvrdio je da na požarištu pomažu i vatrogasci iz drugih gradova.

“Na terenu su još uvijek vatrogasci iz Mostara, jučer su bili vatrogasci iz Stona, Metkovića, Čapljine i još ekipa iz Mostara. Oni su noćas otišli svojim kućama, ali bude li potrebe oni će ponovno priskočiti u pomoć”.

Izgorjele višegodišnje masline(foto: Neum Online)

Ante Džono, pripadnik Vatrogasne postrojbe Neum rekao je da ne bi uspjeli sami.

“Nismo sami uspjeli, nego uz pomoć kolega iz Čapljine, Mostara, Metkovića i s Pelješca. Situacija je bila kaotična, kombinacija vjetra i suhe šume koja je bila kao barut jer nije bilo dugo kiše”.

Šef Civilne zaštite Neum, Marko Tapalović rekao je da je u proceduri slanje zahtjeva za međunarodnu pomoć.

“Obećana nam je pomoć helikoptera OS, očekuju se uskoro. Trenutno gori s obadvije strane Prapratnice i širi se prema Zelenikovcu. Gori velika površina brda koja su nepristupačan teren za gašenje sa zemlje, jedino bi pomoć iz zraka mogla nešto učiniti u ovim trenutcima”.

Stanje na terenu je zaista kaotično, a štete će zasigurno biti ogromne. U više navrata vatra je prijetila kućama, ali uz pomoć brojnih vatrogasaca i mještana, na sreću kuće nisu gorjele i što je najbitnije, nema ozlijeđenih.

NAJNOVIJE