Kineski balon iznad Amerike naljutio Bijelu kuću, Blinken odgodio posjet Pekingu

Zbog balona koji je zamijećen iznad američke države Montane – za kojeg su Kinezi potvrdili kako doista jest njihov, ali su rekli da se ne radi o napravi za špijuniranje, već za praćenje vremenskih prilika – američki državni tajnik Antony Blinken odgodio je svoj najavljeni posjet Pekingu gdje se trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, piše CNN.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je u petak da je kineski balon za nadgledanje na velikim visinama koji leti iznad SAD-a zapravo ‘civilni zračni brod‘ koji se koristi uglavnom za istraživanje vremena, a koji je skrenuo s planiranog kursa. Izjava glasnogovornika kineskog ministarstva prvo je priznanje da je balon doista iz Kine otkako je Pentagon u četvrtak otkrio da prati kretanje balona.

Američki vojni dužnosnik rekao je da je incident ‘definitivno ozbiljan‘ zbog ‘smjelosti‘ kineske vlade da takav balon uopće pošalje, a ne zbog bilo kakvih obavještajnih podataka koje je eventualno prikupio. Iako i postojeći sateliti mogu prikupiti slične količine informacija, vrijeme pojave balona – neposredno prije planiranog Blinkenovog putovanja – i činjenica da se balon našao točno iznad kontinentalnog SAD-a, čine ovu situaciju ozbiljnom, rekao je dužnosnik.

Zašto bi Kina koristila takvu nesofisticiranu napravu?

Nakon što se pojavila vijest o balonu, za kojeg Amerikanci kažu kako je možda namijenjen špijuniranju, mnogi su se počeli pitati zašto bi Kina koristila takav nesofisticiran alat za nadzor američkog kopna.

Mogućnosti ovog konkretnog balona nisu još posve jasne, no stručnjaci kažu kako je balon vjerojatno više ‘signal‘ nego sigurnosna prijetnja, piše BBC.

‘Peking vjerojatno želi signalizirati Washingtonu: ‘Iako želimo popraviti veze s SAD-om, uvijek smo spremni za nadmetanje pri čemu ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva bez dodatnog podizanja tenzija. A koji je bolji način za postizanje tog cilja od slanja naizgled bezopasnog balona‘, objasnio je nezavisni analitičar za pitanja zračnih snaga, He Yuan Ming.

Baloni su jedan od najstarijih oblika nadzorne tehnologije. Japanska ih je vojska koristila za slanje zapaljivih bombi u SAD tijekom Drugog svjetskog rata. Također su ih često upotrebljavali i SAD i Sovjetski savez tijekom Hladnog rata.

U nešto novije vrijeme, SAD su razmatrale dodavanje balona za velike visine Pentagonovoj mreži za nadzor. Moderni baloni obično lete na visini između 24 i 37 km iznad površine Zemlje.

No stručnjak za kineska pitanja, Benjamin Ho, kaže kako je Pekingu na raspolaganju i sofisticiranija tehnologija za nadzor.

NAJNOVIJE