Kirurg dječaku (10) probušio crijevo, zamalo je umro: Bolnica proglašena krivom


Opća bolnica u Koprivnici desetogodišnjem dječaku mora platiti 7000 eura odštete jer mu je dječji kirurg specijalizant prilikom operacije probušio tanko crijevo.

Zbog te je greške bio u životnoj opasnosti jer je mogao dobiti sepsu zbog izljeva sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu, piše Danica.hr. Osim odštete, bolnica mu mora pokriti i sudske troškove u iznosu od 2000 eura. Presuda je nepravomoćna i bolnica će se na nju žaliti.

Događaj datira unazad par godina, kad je maloljetni dječak pao s bicikla i ozlijedio donji dio trbuha. Oko 21 sat prebačen je na hitni prijam, gdje je nakon obrade pušten. Ipak, zbog komplikacija je nakon par dana ponovno završio u bolnici.

Operirao ga je specijalizant dječje kirurgije te mu je nehotice oštetio tanko crijevo. Nakon toga, morao je hitno na novu operaciju kojom mu je spašen život.

Za suca jer ključan bio iskaz medicinskog vještaka i specijalista kirurgije Augusta Mijića, koji je naveo da je prilikom pada s bicikla “došlo do disrupcija muskulature i frasacije trbušne stijenke koja je s vremenom dovela do nastanka traumatske kile trbušnog zida i inkaceracije tankog crijeva na okolni hematom”.

Takve ozljede vrlo su rijetke i teško ih je odmah dijagnosticirati.

    “Tijekom prvog perativnog zahvata 28. svibnja u 23.40 sati nije uređena eksploracija apcesne šupljine niti je utvrđen defekt trbušne stjenke koji je postojao, a tijekom ovog zahvata je došlo do nehotične ozljede tankog crijeva. Daljnji tijek liječenja proveden je prema pravilima struke. Dakle, tijekom prvog operativnog zahvata počinjena je liječnika pogreška”, zaključio je medicinski vještak, prenosi Danica.hr.

    Sudac je nakon toga zaključio kako je “dječak nepravilno i nesavjesno liječen” te da je “neosporno došlo do medicinskih pogrešaka”.

    NAJNOVIJE