Kirurzi upozorili na zabrinjavajući TikTok izazov “Ovo je alarmantan problem”

Plastični kirurzi sve su zabrinutiji zbog novog TikTok izazova koji je doveo do većeg broja ozeblina među mladima. Gotovo sedamdeset osoba, među kojima je bilo i djece, stiglo je u bolnicu Royal Victoria Infirmary u Newcastleu, Engleska, s ozljedama koje su zahtijevale nekoliko plastičnih operacija kako bi se obnovila oštećena koža.

Porast ovih ozljeda, koje proizlaze iz izlaganja izrazito niskim temperaturama pripisuje se popularnoj platformi TikTok, gdje mladi snimaju videozapise kako prskaju dezodorans iznimno blizu svoje kože.

Istraživanje je pokazalo da 15-sekundni nalet aerosola dezodoransa s udaljenosti od samo pet centimetara može smanjiti temperaturu kože za više od 60 stupnjeva Celzijevih, što je dovoljno da prouzrokuje ekstremne ozebline.

“Utjecaj društvenih medija na mlade ljude ne može se podcijeniti. Prije dvadesetak godina hladne opekline bile su gotovo nečuvene”, rekao je plastični kirurg Connor Barker.

“Postoje upozorenja za zapaljivost i udisanje otapala, ali ne i da uzrokuju ozljede na koži”, dodaje dr. Barker. Prošle godine, desetogodišnja djevojčica iz Hertfordshirea podvrgnuta je plastičnoj operaciji nakon što je poprskala dezodorans na kožu iz blizine. Kirurzi su naknadno upozorili da bi proces potpunog zacjeljivanja njezinih ozljeda mogao trajati i do dvije godine, izvještava Daily Mail. Dr. Mani Ragbir kaže: “Ovo je alarmantan problem koji se može spriječiti i koji pogađa djecu. Zahtijeva hitnu pozornost.”

NAJNOVIJE