KOMORE ZABRINUTE Kako se i zašto za presudu Novaliću i ostalima znalo pet dana ranije?

Odvjetničke komore Federacije i RS-a oglasile su se danas priopćenjem za javnost u kojem izražavaju ozbiljnu zabrinutost zadnjim događanjima vezano za Sud BiH.

“Sa nevjericom smo čitali i pratili informacije o ishodu presude u predmetu Respiratori, koje su se pojavile u medijima pet, šest dana prije zakazanog ročišta za službeno objavljivanje presude. Nevjerica se pretvorila u ozbiljnu zabrinutost i uzdrmala povjerenje u tu pravosudnu instituciju, danom objave presude i činjenicom da je izreka presude bila identična sa onom kojom je javnost bila upoznata putem medija, pet, šest dana prije objave”, navode u priopćenju.

Navode da nemaju namjeru komentirati presudu, niti se upuštati u materijalno pravne i procesne aspekte ovog procesa, ali da ne mogu, kao dio pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine, da ne izraze svoje stajalište da ovakve situacije unose dodatno i duboko nepovjerenje u reformu pravosuđa i pravosuđe u cjelini, ali i u integritet sudaca, te ozbiljno narušavaju pravo na pravično suđenje.

“Smatramo i očekujemo da će ovlaštene osobe u Sudu Bosne i Hercegovine izvršiti provjere, kako su pojedini mediji saznali za ishod procesa i kakva će presuda biti donesena, prije zakazanog dana objavljivanja iste. Istovremeno se osjećamo obaveznim da skrenemo pozornost i na nedavni incident koji se ticao sramoćenja suca Osnovnog suda u Banjoj Luci od strane odvjetnika, koji se na najgrublji najneciviliziraniji način obraćao sucu tog Suda. Bez ikakvog opravdanja, u ovom slučaju, izvršeno je objavljivanje u javnost kompletnog dokumenta koji je sadržavao izraze vrijeđanja i omalovažavanja suca”, naveli su.

Odvjetnici izražavaju najoštriju osudu na takva ponašanja zaposlenika suda, nositelja pravosudnih funkcija, kao i odvjetnika.

“Apelramo na Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, kao i na nosioce pravosudnih funkcija da svojim osobnim zalaganjem utječu da se ovakva ponašanja sankcioniraju kada se utvrdi odgovornost onih koji istupaju u javnost na ovakav način, a da se u budućnosti spriječe ovakve ili slične situacije”, navodi se u priopćenju koje u ime odvjetničkih komora Federacije i RS-a potpisuju Bekir Gavrankapetanović i Dalibor Mrša.

NAJNOVIJE