Konačno otkriveno tko bi mogao naslijediti Kim Jong Una u Sjevernoj Koreji!

Mlada kćer sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, koja ga je pratila na testiranjima raketa i vojnim paradama, najvjerojatnija je nasljednica, priopćila je Južnokorejska špijunska agencija (NIS), javlja BBC.

Južnokorejska špijunska agencija priznala je Kim Ju Ae kao Kimovu nasljednicu, ali NIS ističe da još uvijek razmatra “sve mogućnosti” u planu nasljedstva u Pjongjangu.

Kim Ju Ae zadržala je visok profil od svog prvog javnog pojavljivanja krajem 2022. godine.

“Na temelju sveobuhvatne analize javnih aktivnosti i razine poštovanja prema Kim Ju Ae od njezinog prvog javnog pojavljivanja, trenutačno se čini najvjerojatnijom nasljednicom”, rekao je NIS.

“Ali držimo oči otvorene za sve mogućnosti jer je Kim Jong Un još uvijek mlad, nema većih zdravstvenih problema i postoji mnogo varijabli.”

Vjeruje se da je Kim drugo dijete sjevernokorejskog lidera i navodno ima oko 10 godina. Ministar za ujedinjenje Južne Koreje, Kim Yung-ho, dao je sličnu procjenu Kimove kćeri na konferenciji za novinare prošlog mjeseca.

“Nastavljanje naglaska na Kim Jong Unovoj kćeri može se smatrati dokazom da Sjeverna Koreja ubrzava prikazivanje namjera o nasljedstvu usred teških unutarnjih okolnosti”, rekao je.

Promatrači Sjeverne Koreje primijetili su kako se Kim sada naziva “cijenjenom” kćeri, umjesto “voljenom”, kako je bila predstavljena tijekom svog javnog debija u studenom 2022. godine.

Pridjev “cijenjeni” rezerviran je za najuglednije osobe u Sjevernoj Koreji. U Kimovom slučaju, naziv “cijenjeni drug” dobio je tek nakon što je njegov status budućeg vođe bio cementiran.

Sjevernokorejskim građanima govori se da Kima potječu iz svete krvne linije, što znači da samo oni mogu voditi zemlju. Kim će željeti osigurati da prijenos vlasti prenese na četvrtu generaciju.

Nedavno je Kim pratila svog oca na prosinačkom lansiranju sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete Hwasong-18, najnaprednijeg projektila dugog dometa u njihovom arsenalu do sada.

Bila je uz oca i kad je Sjeverna Koreja lansirala svoj špijunski satelit Malligyong-1 u orbitu u studenom prošle godine, nakon dvije neuspjele pokušaja. Pjongjang je tvrdio da će Malligyong-1 omogućiti Kimu pogled na Bijelu kuću.

Ranije predstavljanje Kim javnosti moglo bi biti Kimov način osiguravanja da se njegova kćer afirmira prije nego preuzme vlast, kako su sugerirali analitičari. To također može biti način za Kima da prevlada predrasude u duboko patrijarhalnoj Sjevernoj Koreji, kojom nikada nije upravljala žena.

Sjevernokorejski lider izuzetno je tajnovit kad su u pitanju njegova obitelj – čak ni njegova supruga Ri Sol Ju nije bila poznata sve do nekog vremena nakon što su se par vjenčali.

NAJNOVIJE