KONAČNO Zaglavljeni državljani BiH sutra stižu iz Gaze


Skupina bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika evakuiranih iz Gaze stiže u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 20. studenog, potvrđeno je iz Veleposlanstva Države Katar u Sarajevu.

Jutros je održana nova izvanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je odlukom odobreno da uz bh. državljane, u Bosnu i Hercegovinu dođu i njihovi srodnici. Tako su stvoreni uvjeti za prebacivanje ovih osoba u Bosnu i Hercegovinu, prenosi N1 BiH.

Prema provjerenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine kreću na put sutra rano ujutro zrakoplovom kompanije Turkish Airlines iz Kaira ka Istanbulu. Potom će iz Istanbula u Bosnu i Hercegovinu doputovati u dvjema odvojenim grupama. Prva bi na Međunarodni aerodrom u Sarajevu trebala stići sutra u 14.40 sati, a drugu treba očekivati istog dana oko 19.55 sati.

Troškove njihovog putovanja u Bosnu i Hercegovinu snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Veleposlanstva te zaljevske zemlje u Sarajevu.

Država Katar značajno je doprinijela evakuaciji bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze.

Evakuacija stranih državljana koje žele napustiti Gazu dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama. U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah. Njemu je zbog toga 15. studenog zahvalila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Kao izraz dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, veleposlanik Al-Attiyah će, prema ranijem planu, sudjelovati u dočeku bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Katarski veleposlanik u Republici Egipat Tariq Ali Al Ansari ranije je dočekao bh. državljane i njihove srodnike u Kairu nakon što je službena Doha omogućila njihov dolazak na sigurno odredište u Egiptu. Veleposlanstvo Države Katar im je tom prilikom osiguralo prigodne poklone dobrodošlice.

Službena Doha, osim spomenutih troškova putovanja u Bosnu i Hercegovinu, snosila je i troškove smještaja za bh. državljane u Kairu. Oni su zahvalili Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

NAJNOVIJE