KONTROVERZNI REVOLUCIONAR Ernesto Che Guevara zarobljen je na današnji dan

Dana 8. listopada 1967. godine u Boliviji je zarobljen poznati i kontroverzni revolucionar Ernesto Che Guevara. Che Guevara imao je samo 39 godine u trenutku smrti, a iza njega je već bila bogato iskustvo revolucionarnog aktivizma i nemilosrdne oružane borbe.

Che je u Boliviju došao još 1966. godine, da bi vodio gerilsku borbu protiv tamošnje vlade. Međutim, nije uspio pridobiti naklonost lokalnog stanovništva. Zarobile su ga bolivijske snage uz pomoć američke CIA-e. Postoji teorija da je i nekadašnji nacistički zločinac Klaus Barbie sudjelovao u operaciji hvatanja Che Guevare u Boliviji.

Bolivijci su poslali na lokaciju na kojoj je bio Che Guevara 1.800 vojnika, s ciljem njegovog hvatanja. Che je sa svojim gerilcima bio na području središnje Bolivije, nedaleko od mjestašca La Higuera. Riječ je o prilično rijetko naseljenom i brdovitom području, na kojem uvelike živi indijanski narod Guarani. Guevaru su uspjeli zarobiti, a pri tome su ga i ranili. Zatvorili su ga školsku zgradu u nedalekoj La Higueri, a sljedećeg su ga dana pogubili.

NAJNOVIJE