KORNJAČA OD OSAM MILIJARDI Gigantska jahta imala bi i vlastito naselje

U vrijeme ekonomske krize, što bi moglo biti više od superjahte? Naravno, terajahta naziv koji se daje plovilima većim od super, mega i gigajahti.

Posljednji luksuzni brod koji se pojavio na tržištu je Pangeos, nazvan po Pangei, superkontinentu koji je postojao od prije 200 do 335 milijuna godina. A ako vam se čini da su to velike brojke, pričekajte dok ne čujete koliko će dolara biti potrebno za njegovu izgradnju: 8 milijardi dolara, prema dizajnerima Lazzariniju. Jahta će biti u obliku goleme kornjače, piše CNN.

Nije ni čudo što je tako skupo kad će ovo, ako se financira, postati najveća plutajuća struktura ikada izgrađena. Protezat će se 550 metara (1800 stopa) u dužinu i 610 metara (2000 stopa) u širinu. Na jahti će biti mjesta za trgovačke centre, stambene blokove i parkove. Na jahti će biti mjesta za trgovačke centre, stambene blokove i parkove.
Kao potpuni “plutajući grad” prema Lazzariniju, jahta će imati prostora za hotele, trgovačke centre, parkove, pa čak i luke za manje brodove i zrakoplove kako bi se gosti tamo dovezli sa stilom. A stila će biti, s obzirom da je oblika tera-kornjače.

Trebalo bi i posebno mjesto za njegovu izgradnju koje trenutačno ne postoji. Dizajneri su postavili Saudijsku Arabiju kao mjesto. Oko jednog četvornog kilometra mora moralo bi se iskopati i izgraditi kružna brana prije početka gradnje. Dizajneri su kao idealnu lokaciju odredili prostor u luci King Abdullah, 81 milju sjeverno od Jeddaha.


Solarni paneli bi davali energiju dok bi na krovu postojao prostor za slijetanje zrakoplova.
Podijeljen na blokove poput pravog grada, Pangeos ima luku i glavni trg, iza kojeg spiralno idu druge zgrade. Područje “gornje školjke”, okruženo vrtovima, služilo bi kao mjesto za slijetanje zrakoplova. Ispod stambenog prostora bilo bi 30.000 “ćelija” koje bi održavale strukturu na površini. Podrum bi bio od čelika. Imao bi masivnih 30 metara, ili 98 stopa, gaza i mogao bi krstariti brzinom od pet čvorova iako bi “krila” crpila energiju iz otpora i valova koji se razbijaju o brod. Krov bi imao solarne ploče za napajanje jahte.

Umjesto da leti iz određene luke ili ima određeni plan puta, tera-kornjača bi jednostavno krstarila okolo, čineći putovanje odredištem. Lazzarini se nada da bi gradnja mogla započeti 2033. godine, s vremenom izgradnje od osam godina.

NAJNOVIJE