KREĆE PROMEJNA Od 2024. jedan punjač za sve uređaje

Od 2024. godine, svi mobilni telefoni, tableti i kamere morat će se povezivati putem istog punjača, popularno zvanog USB-C. Ova inicijativa ima za cilj pojednostaviti život korisnicima, smanjiti elektronički otpad i unaprijediti iskustvo korištenja elektronike.

Prema novim pravilima, potrošači više neće trebati različite punjače svaki put kad kupe novi uređaj, jer će moći koristiti jedan jedini punjač za cijeli niz malih i srednjih prijenosnih elektroničkih uređaja.

Europska komisija je danas podsjetila na prijašnu objavu koja označava prekretnicu u standardizaciji elektroničkih uređaja u EU. Od 2024. godine, USB-C postaje obavezni standard za sve mobilne uređaje, čime će se eliminirati problem nepodudarnosti punjača.

“Čekanje je gotovo. Od 2024. godine USB-C će biti standard za sve elektroničke uređaje u EU. Više nećemo slušati: ‘Oprosti, nemam taj kabal'”, istaknula je Europska komisija, dodajući da su učinci ove odluke već vidljivi.

Iako novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1. siječnja, proizvođači i prodavači imaju dovoljno vremena za prilagodbu svojih proizvoda i stvaranje skladnog okruženja u kojem će USB-C postati univerzalni standard za povezivanje uređaja.

Do kraja 2024. godine, svi mobilni telefoni, tableti i kamere prodavani u EU morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom za punjenje. Od proljeća 2026. godine, obaveza će se proširiti na prijenosna računala“, naveli su ispred Europskog parlamenta.

“Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, prijenosne igraće konzole, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, tipkovnice, miševi, prijenosni navigacijski sustavi, bežične slušalice i prijenosna računala koja se pune putem žičnog kabela, s radom snage do 100 vata, morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje sada će imati istu brzinu punjenja, omogućujući korisnicima punjenje uređaja istom brzinom s bilo kojim kompatibilnim punjačem”, objavio je Europski parlament.

Ova odluka Vijeća EU rezultat je nastojanja da se olakša život potrošačima, smanji otpad elektroničkih uređaja te potakne standardizacija u tehnološkom sektoru. Navedena inicijativa predstavlja korak prema održivijem i korisnički orijentiranijem elektroničkom ekosustavu unutar EU.

NAJNOVIJE