LAŽIRALA RECEPTE Podignuta optužnica protiv okrivljene liječnice za fiktivno propisivanje i preuzimanje lijekova

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv državljanke Republike Hrvatske (1976.) zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti jer je propisivala i izdavala lijekove proizvoljno pri čemu je prouzročila znatnu štetu Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

ŽDO je objavio detalje optužnice.

“Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je od 7. ožujka 2022. do 10. lipnja 2023., na području Županije splitsko-dalmatinske, obavljajući poslove na radnom mjestu doktora medicine, kao zamjenski liječnik u dvanaest ordinacija postupala suprotno članku 12. i članku 13. Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kod izdavanja tzv. posebnih liječničkih recepata i ograničenih liječničkih recepata bez znanja pacijenata. 

Okrivljenica je, tereti ju se, u nakani pribavljanja si znatne protupravne imovinske koristi i prouzročenja znatne štete Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje proizvoljno sastavila veliki broj liječničkih recepata koristeći se u ordinacijama dostupnim podacima pacijenata i bez njihovog znanja neovlašteno ispisivala liječničke recepte koje je ovjeravala pečatima ordinacija u kojima je radila i svojim doktorskim pečatom oznake broja. Tako izrađene liječničke recepte okrivljenica je, tereti ju se, proizvoljno upisivala u nepostojeće brojeve protokola i protivno članku 13. stavak 4. Pravilnika o načinu propisivanja i izdavanja lijekova na recept te nije evidentirala izdavanje lijeka narkotika u knjigu narkotika, dok za izdavanje lijeka koji sadrži hormone rasta nije zatražila niti joj je odobreno izdavanje ovoga lijeka od bolničkog povjerenstva za lijekove.

Okrivljenica je, tereti ju se, koristila tako izrađene recepte u ljekarnama na području Županije splitsko-dalmatinske, odnosno osobno podizala ove lijekove s kojima je na za sada neutvrđeni način nedopušteno raspolagala čime si je pribavila neutvrđenu znatnu nepripadnu imovinsku korist. S obzirom da je lijekove podizala uz povlaštenu cijenu oštetila je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za stvarnu vrijednost lijekova u iznosu od 24.494,78 eura.

Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret i da je u istom razdoblju i mjestu, a nakon počinjenja opisanih kaznenih djela, u više ljekarni, protivno zabrani iz članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, postupila u nakani neovlaštenog raspolaganja odnosno koristeći se na opisani način izrađenim liječničkim receptima predigla ukupno 4.620 tableta znajući da je ovaj lijek narkotik sa djelatnom tvari oksikodon (nalazi se na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga), a taj je na, za sada, neutvrđeni način davala drugim osobama na uživanje.

Okrivljenicu se tereti da je u istom razdoblju i mjestu, nakon počinjenja opisanih kaznenih djela, postupala u nakani neovlaštenog raspolaganja odnosno u više ljekarni koristeći se prethodno izrađenim liječničkim receptima podigla ukupno 94 doze lijeka koji sadrži hormon rasta sa djelatnom tvari somatropin (nalazi se na Listi tvari zabranjenih u sportu), a taj je lijek na, za sada, neutvrđeni način davala drugim osobama na uživanje.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenice produlje mjere opreza određene rješenjem suca istrage Županijskog suda u Splitu od 12. rujna 2023., i to zabrane obavljanja liječničke djelatnosti i obveze redovitog javljanja policiji”, navode u priopćenju.

NAJNOVIJE